RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Деякі суми будуть незвичними: що треба знати про нові платіжки за комуналку та відключення боржників

Січневі платіжки за комуналку стануть помітно "важчими". Багатьом українцям доведеться вивернути кишені. Значно більше доведеться платити за опалення, і може бути вищим платіж за доставку газу. Крім того, з січня можуть почати відключення боржників.

Про це повідомляє "Апостроф".

У 2024 році майже всі тарифи на комуналку поки що залишаються незмінними. Однак рахунки за січень, які нам доведеться оплачувати в лютому, все одно будуть відчутно більшими.

Читайте також: Економія на комуналці: як і коли можна платити за світло 40% від тарифу

Чому зростуть рахунки у платіжках?

Перш за все, вийдуть набагато вищими затрати на опалення. Адже цьогорічний січень видався значно холоднішим за грудень минулого року, а отже, підприємствам теплової комунальної енергетики довелося спалити більше газу для опалення будинків. Як показує досвід попередніх років, зазвичай цифри у платіжках за січень виходять приблизно на третину вищими, ніж в інші місяці опалювального сезону.

Крім того, очевидно, вийдуть більшими рахунки за електрику – з тієї ж причини. Адже багато людей використовують електроприлади для додаткового обігріву приміщення. Та й світловий день у січні ще стільки не додав, щоб не вмикати світла зранку і ввечері.

Можуть також виявитись вищими і рахунки за доставку газу. Сам тариф на газ залишився незмінним, як і тариф за його доставку. Але плата за доставку газу рахується на основі минулорічного споживання. Отже, якщо ви за минулий газовий рік спожили більше газу, ніж за позаминулий, то й плата за доставку газу у вас буде вищою. До речі, газовий рік не співпадає з календарним. Він рахується з 1 жовтня по 30 вересня. Отже минулий газовий рік – це відрізок часу із 1 жовтня 2022 року по 30 вересня 2023. Але з цією платіжкою можливі варіанти: якщо ви за минулий рік спожили менше газу, то й рахунок у платіжці буде меншим, ніж у попередньому році.

Наприкінці січня комунальні підприємства почнуть відключення боржників

Відключення боржників – вимушений захід, пов'язаний із тим, що багато споживачів взагалі перестали платити за комуналку. Користуючись мораторієм на відключення комунальних послуг, який був запроваджений через воєнний стан, дехто взагалі вирішив не платити за спожиті послуги. В результаті у країні накопичився багатомільярдний борг за комуналку, і Кабмін був вимушений скасувати мораторій. Отже тепер почнуться відключення боржників.

Як повідомляє OBOZ.UA, опираючись на інформацію зі своїх джерел, більшість опитаних комунальних підприємств не прагнуть будь-що відключити боржників. Отже усім пропонуватимуть провести реструктуризацію боргу і таким чином уникнути відключення. Зокрема, у Вінницяводоканалі кажуть, що пропонуватимуть реструктуризацію на вигідних умовах. А от компанії YASNO, яка постачає електроенергію киянам, планують почати відключення боржників вже наприкінці січня. Втім, кажуть, що відключатимуть лише тих, хто має найбільшу заборгованість. До речі, серед них є немало злісних неплатників, які мають одразу по кілька квартир у столиці, але не можуть спромогтися платити за комуналку.

Раніше ми повідомляли, що комуналка для українців подорожчає.

  • Вас також може зацікавити:

Частині українців спростили призначення пільг на комуналку: хто потрапив в список

Старий сервіс не працює: куди в 2024 році передавати показники газового лічильника

Україна розпочне будівництво 4 нових ядерних реакторів: в Міненерго розкрили амбітні плани