RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Пройшовши поліграф, Лієв довів, що не причетний до злочину, у якому його підозрюють - поліграфолог

Пройшовши перевірку на поліграфі, експосадовець Міноборони Олександр Лієв довів, що не причетний до вчинення злочину, у якому його підозрюють.

Про це УНН заявив директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимир Ведмідь, який проводив тест.

За його словами, інформація, що Лієв нібито провалив тест, є некоректною: "Головне те, що він не вчиняв основних дій, які йому інкримінують… З питань, які були на тесті, він його зовсім не провалив, а довів свою непричетність. Він пройшов тест, і на 6 питань, які були дуже важливими по підозрі, дав правдиві відповіді… 7 питань - 6 підтверджувальна інформація, 1 - ні".

Висновки були зроблені, коли Лієв проходив перший тест на поліграфі. Тест 5 лютого, коли Лієв дав на спірне питання відповідь з уточненням, був, фактично, демонстрацією того, що відбувалося у п'ятницю: "Відповідь з додатком він зробив під час вчорашнього тесту. Але ж ми зробили висновок за результатами тесту, який був проведений у п'ятницю. І в п'ятницю була однозначна відповідь "ні". Вчора тест не повністю відповідав методиці, бо за правилами дослідження має бути проведено без присутності інших осіб, камер, журналістів… Сам пан Олександр захотів такий демонстраційний тест. Його результат нами не враховувався, і висновок за результатами цього тесту не складався".

Колишній т.в.о. керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України Олександр Лієв 2 та 5 лютого пройшов 2 перевірки на поліграфі, щоб довести невинуватість у справі про начебто розкрадання майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів для ЗСУ. За результатами перевірок він чітко відповів на 6 з 7 питань. На запитання, чи отримував вказівки на укладання контракту з "Львівським арсеналом", який фігурує у справі, Лієв зазначив, що це потребує пояснення. За словами Лієва, він перебував під тиском з боку керівництва країни: відбувалися наради в Офісі президента, з керівництвом Міноборони і ЗСУ, на яких вимагали невідкладно забезпечити боєприпасами ЗСУ. Вказівок про укладання контракту з конкретною фірмою не звучало.

"Цей тиск на себе я досі дуже добре пам'ятаю. На питання, чи я отримував вказівку на забезпечення боєприпасами - відповідь була б "так". Чи була вказівка на забезпечення боєприпасами при закупівлі саме з цією конкретною компанією - відповідь "ні"... Розмова завжди була про потреби в боєприпасах", - прокоментував Лієв.

СБУ у кінці січня заявила про викриття схеми розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів. Йдеться про чиновників Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу". За інформацією слідства, зловмисники намагалися вкрасти майже 1,5 млрд грн на придбанні 100 тис. мінометних пострілів для ЗСУ. Кошти не були в розпорядженні якоїсь особи, а знаходилися на рахунках "Львівського арсеналу" і були арештовані. У межах провадження 27 січня 2024 Лієва затримали, проте ВАКС відмовив прокуратурі у застосуванні до нього запобіжного заходу у зв'язку з відсутністю доказів.

Олександр Лієв звільнився з Міноборони за власним бажанням 3 лютого 2023.