RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Україна створила унікальну мережу для пошуку "шахедів": американський генерал розкрив її секрет

В Україні для виявлення дронів-камікадзе "Shahed 136" використовують мережу із тисяч акустичних датчиків по всій території країни. Це дозволяє завчасно реагувати на загрозу мобільним групам Протиповітряної оборони.

Про це інформує The War Zone.

Читайте також: В Україні створюють Сили безпілотних систем: президент підписав указ

Таким технологічним ноу-хау зацікавилися американські військові, які хочуть перевірити ефективність розробки. Розповіли про таку мережу дронів генерал Джеймс Хеккер, голова Повітряних сил США в Європі та Африці, а також командування повітряними обʼєднаними збройними силами НАТО на симпозіумі Асоціації повітряно-космічних сил з військової техніки.

За його словами, на незасекреченому рівні Україні вдалося зробити деякі досить складні речі, щоб отримати картину "маловисотних об'єктів" після постійної розвідки, спостереження і рекогностування (ISR).

"Уявіть, якщо у вас є серія сенсорів, уявіть, наприклад, мобільний телефон, з живленням, щоб він не розрядився, окей? А потім ви ставите мікрофон, щоб зробити акустику односторонніх БПЛА, які пролітають над головою, голоснішою. І у вас є … 6000 таких апаратів по всій країні. Вони успішно вловлюють односторонні БПЛА, такі як Shahed 136 і подібні до них", - наголосив генерал.

Дрони "Shahed 136" мають порівняно невеликі двигуни, проте генерують великий рівень шуму. Україна відстежує дані датчиків, щоб мати можливість обʼєднати всі дані й передати зображення на командний пункт, проте як саме працює ця мережа залишається загадкою.

"Ми плануємо провести деякі тести, щоб побачити, чи можна експортувати це в НАТО", - зауважив Джеймс Хеккер.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українська влада розробляє цифровий рекрутинг у Збройні Сили, націлений на пошук операторів ударних БПЛА.

  • Вас також може зацікавити:

Нова "Лелека" в небі: як працює надсучасний БПЛА

Україна цього року не отримає бомби GLSDB: у США назвали нову дату

Україна отримає передові безпілотники MQ-9 Reaper за $1 - ірландський волонтер