RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Воювати непридатні: в Києві ТЦК списав 24 офіцерів запасу під час повномасштабної війни

Результати перевірки одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) засвідчили визнання кількох десятків офіцерів запасу непридатними під час воєнного стану. При цьому зроблено це було з порушеннями.

Про це інформує Слідство.Інфо.

Читайте також: Мобілізація в "цифрі": коли потрібно з’явитися в ТЦК після отримання електронної повістки

Як зазначається, журналісти отримали дані щодо результатів перевірки, здійсненої Військовою службою правопорядку. Як випливає з документа, мінімум 24 офіцери запасу під час повномасштабної війни були списані з військового обліку. Зокрема, один із них вже перебуває за межами України.

"Списання" здійснив Печерський військкомат. Зроблено це було упродовж 2022-2023 років безпідставно. Вони мали звання від молодшого лейтенанта до майора.

Як вважають у Військовій службі правопорядку, порушення були зафіксовані у самій процедурі. Також були відсутні в їхніх особових справах - свідоцтва про хвороби.

"Постанови ВЛК на офіцерів запасу, яких визнано непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, оформлюється виключно свідоцтвом про хворобу, яке підлягає обовʼязковому розгляду за затвердження штатною ВЛК регіону", - зазначається у висновку.

Виявлені порушення кваліфікували як кримінальне правопорушення за ч. 4 ст. 425 КК "Недбале ставлення до військової служби". Про це заявили у Спецпрокуратурі у сфері оборони Центрального регіону.

У документі були вказані тільки прізвища та ініціали 24 офіцерів. Журналісти припускають, що усі вони зареєстровані у Печерському районі, однак вдалося ідентифікувати та зв'язатися тільки з чотирма офіцерами. Йдеться про лейтенантів Джуринського Олега Олександровича та Шойхеденка Олександра Валерійовича, старшого лейтенанта Тараканова Дмитра Геннадійовича та молодшого лейтенанта Бабкова Данила Сергійовича.

Зокрема, останній раніше жив в Україні, працював у ДТЕК та робив публікації про енергетику на низці сайтів, а зараз спокійно мешкає за кордоном, у Британії. З ним вдалося зв'язатися журналістам. Він був здивований, що потрапив у такий список. Стверджує, що списали не безпідставно, а за висновком медкомісії.

У ВСП повідомили, що аналогічну перевірку провели у Голосіївському військкоматі і виявили подібні порушення. Досудове розслідування проводить Держбюро розслідувань.

Раніше ми повідомляли, що в Сумській області винесли вирок офіцеру, який відмовився від мобілізації через обмежену придатність до військової служби.

  • Вас також може зацікавити:

Перегрів системи: які виклики несе новий закон про мобілізацію

Нові правила мобілізації: як хочуть змінити умови виїзду з України та вимоги для біженців

Коли Рада може ухвалити новий закон про мобілізацію: нардеп назвав орієнтовну дату