RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Коли Рада може ухвалити новий закон про мобілізацію: нардеп назвав орієнтовну дату

Новий закон про мобілізацію у Верховній Раді зможуть ухвалити не раніше березня – має відбутися ще кілька голосувань, внесення правок та надання документа на підпис президенту.

Таку думку висловив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram-каналі.

Він розписав шлях законопроєкту №10449 про мобілізацію від Уряду до столу Володимира Зеленського.

Так, після реєстрації законопроєкту у середу, 31 січня, документ включать в порядок денний сесії та скоротять строки подання альтернативних законопроєктів з 14 днів до 7-ми.

"Це потребує окреме голосування (226+). Воно може відбутися не раніше 06 лютого, і якщо буде підтримане таке скорочення, то законопроєкт має шанс бути розглянутим на найближчому пленарному тижні в лютому, тобто умовно 06-09 лютого", - йдеться у повідомленні.

Після цього відбудеться засідання Комітету з оборони, яке прийме рішення підтримати або урядову версію, або якусь з альтернативних. Раніше 6 лютого, тобто голосування за скорочення термінів, таке засідання не відбудеться.

Читайте також: Термін служби, відпустки та "походи" в ТЦК: Кабмін передав до Ради оновлений законопроєкт щодо мобілізації

Наступним кроком буде винесення законопроєкту на голосування у перше читання не раніше 07 лютого.

"Якщо законопроєкт депутати підтримають 226+ голосами в перше читання, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Для цього потрібно теж 226+ голосів і якщо така процедура пройде: у депутатів буде 7 днів на подачу правок. Якщо не пройде – 14 днів на подачу правок", - пояснив нардеп.

Далі Комітет знову має розглянути всі правки, а їх, ймовірно, буде багато. Тож, враховуючи навантаження і графік Ради, раніше, ніж кінець лютого законопроєкт не буде винесений на голосування до другого читання.

Варто зазначити, що під час розгляду правок в такі закони, текст може змінюватися, а після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання. Також, не варто відкидати ймовірності внесення блокуючої постанови від когось із депутатів через яку необхідно буде ще раз голосувати. Лише після цих всіх етапів документ відправлять на підпис президенту.

"І це я описав один (з найбільш ймовірних, але не єдиний) сценаріїв. Але думаю, що вже очевидно, що раніше березня Закон не вступить в силу. Плюс там ще перехідний період місяць", - резюмував Железняк.

Раніше ми публікували всі деталі оновленого законопроєкту від Кабміну.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізаційний вік в Україні можуть знизити: до чого призведе ухвалення нового закону

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Не 30 і не 50 років: генерал назвав ідеальний вік воїнів в Україні

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.