RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Частині пенсіонерів підвищать виплати з 1 березня: хто і які доплати отримає

З 1 березня має відбутися перерахунок пенсій, зокрема під впливом збільшення прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір збільшення складе 100 грн, а максимальний – 1577 гривень.

Індексацію пенсій визначає Закон України "Про Державний бюджет України на 2024 рік".

Читайте також: Пенсіонерам дали термін до 31 березня: що треба зробити, щоб не втратити виплати

На сайті СПО об’єднань профспілок було опубліковано проєкт постанови КМУ "Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2024 році".

Документ вказує, що пенсії мають проіндексувати на 7,9%. Передбачається, що розмір збільшення пенсії буде в діапазоні від 100 до 1577 гривень.

Перерахунок пенсій ініційований також через те, що прожитковий мінімум зріс з 1 січня. Зокрема про це вказано в законі "Про Державний бюджет України на 2024 рік":

"...перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого законом на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом із здійсненням щорічної індексації пенсій".

Відповідно до 2 пункту статті 42 “Індексація та перерахунок пенсій":

"Для забезпечення індексації пенсії щороку з 1 березня проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії".

Тому з березня розмір пенсії зростає з 2093 до 2361 гривні. Максимальна пенсія – 23610 гривень (проте деякі спеціальні пенсії можуть бути вищими).

Окрім цього, зростання відбудеться також і в деяких категоріях надбавок. Зокрема, до пенсій ветеранів (осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни) та членів їхніх сімей встановлюються доплати у розмірі 10-50% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Також зауважується, що в учасників бойових дій розмір пенсії з надбавками не може бути меншим за 210% прожиткового мінімуму. З 1 березня 2024 року ця сума становитиме 4958,10 гривні (збільшиться на 562,80 гривні в порівнянні з 2022 роком).

Варто також розраховувати на перерахунок за наступних умов:

  • є особливі заслуги перед Україною,
  • доплати жертвам нацистських переслідувань,
  • мінімальні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни,
  • мінімальні розміри пенсії за втратою годувальника,
  • понаднормовий стаж (1% від прожиткового мінімуму за кожен рік, опрацьований понад норму)

Детальніше про розміри збільшення пенсій можна знайти у цих таблицях.

Мінімальні розміри пенсії за втратою годувальника

Мінімальна виплата особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій

Зміняться також і деякі надбавки до страхових пенсій. Зокрема зміни відбудуться відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та "Про жертви нацистських переслідувань», а також зростуть розміри фінансової допомоги на догляд особам з інвалідністю внаслідок війни згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю". Конкретні розміри вказані в цих таблицях.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, кому дозволили виходити на пенсію раніше.

  • Вас також може зацікавити:

Судді важливіші за військових? ПФУ показав вражаючу різницю у пенсіях

Соцвиплати при нестачі стажу: що можуть отримати українці замість пенсії

Масштабна весняна індексація пенсій: яку "стелю" встановили і яким категоріям підвищать виплати