RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Дешевше на 70%, ніж торік: в Україні обвалилися ціни на популярний овоч

Цього тижня на українському ринку значно знизилася ціна на коренеплоди, зокрема на моркву. Такий активний “морквяний розпродаж” обумовлений початком збуту запасів продукції з українських сховищ.

Про це йдеться в аналітичному моніторингу проєкту EastFruit

Читайте також: Ціни можуть підскочити: що під загрозою здорожчання в Україні через блокаду поляками кордону

Згідно з даними щоденного моніторингу, на цьому тижні варто очікувати, що українські фермери продаватимуть моркву в середньому на 14% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Оцінюється, що сьогодні реалізація відбуватиметься по 7-10 грн/кг ($0,18-0,26/кг).

З інфографіки помітно, що поточна ціна на моркву значно нижча, ніж 2023 року (в середньому на 72% нижча) та частково нижча ніж показники 2022 року. Проте зауважується, що більшість виробників не виключають ймовірності більшого зниження цін, адже активність продажів цієї продукції на ринку не надто висока.

Такий помітний вплив на цінову політику здійснило збільшення пропозиції. Виробники зауважують, що кількість пропозицій моркви середньої та низької якості на ринку досить висока. Крім того, температурні умови взимку були досить помірними та теплими, тому якість моркві в непідготовлених та необладнаних для цього сховищах швидко погіршується.

В сукупності ці фактори стимулюють українських виробників продавати запаси продукції за зниженою ціною.

Разом з цим в моніторингу зазначається, що "власники якісної моркви, які не відчувають проблем зі зберіганням, вважають за краще призупинити продажі".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, скільки коштуватиме газ для населення з 1 березня.

  • Вас також може зацікавити:

Ціни на бензин та газ зміняться: чого чекати з весни

Ціни на газ з 1 березня: українцям показали тарифи

Сало у лютому: які зараз ціни на "стратегічний" продукт