RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Чи вручатимуть повістки українцям за кордоном: в Раді визначились з питанням

Наразі не існує механізму того, як видавати повістки військовозобов’язаним чоловікам, що виїхали за кордон. Тому українські чоловіки за кордоном не отримуватимуть повістки. Проте вони все ж таки можуть скористатись електронним кабінетом призовника та дистанційно оновити персональні дані.

Про це в інтерв’ю “РБК-Україна" розповів член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

Читайте також: Мобілізація триває: кого призвуть до війська з 1 березня

Він наголосив на тому, що механізму того, як військовозобов’язані чоловіки, котрі знаходяться за кордоном, можуть отримувати повістки, станом на зараз не існує:

"Механізму, як це робити, на даний момент немає".

Веніславський також зауважив на тому, що у комітеті попередньо відхилили норму про те, щоб заборонити чоловікам за кордоном надання консульських послуг, якщо в них немає військово-облікових документів.

"Однак таким особам ми надаємо можливість через засоби або телефонного зв'язку, або через електронний кабінет отримати відповідний військово-обліковий документ або уточнити свої дані", – додає він.

На додачу до цього, Веніславський також згадав про можливість використання електронного кабінету призовника:

"Ми залишили можливість реєстрації в електронному кабінеті як право, а не як обов'язок. І також ми залишили можливість, передусім особам, що проживають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в'їзду на територію України, оскільки потім виникне проблема з можливістю їх виїзду".

Він вказав, що це може стосуватись і студентів, які перебувають на навчанні за кордоном, і тих чоловіків, які переїхали за кордон ще до початку повномасштабної війни.

Нагадаємо, раніше юрист розповів про неявку в ТЦК при отриманні повістки.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація українців у березні: кому найперше вручатимуть повістки

Мобілізація 2024: у Раді розкрили важливі подробиці законопроекту

Мобілізація за новим законом: що "світить" всім чоловікам за кордоном