RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Чи можна мобілізувати чоловіків, які виїхали за кордон: детальне пояснення

Верховна Рада невдовзі має розглянути проєкт закону №10378, який передбачає істотні зміни в механізмі мобілізації. Зокрема, обговорюють можливість повернення військовозобов'язаних чоловіків, які втекли за кордон.

Про це повідомляє OBOZ.UA.

Читайте також: З України не випустили багатодітного батька: деталі скандалу на відео

Як зазначається, зараз в країні опрацьовують можливість електронного оповіщення громадян, які перебувають за кордоном. Зокрема, міністр оборони Рустем Умєров вже заявив, що в разі ухвалення рішення про виклики у Територіальні центри комплектування через е-повідомлення їх відправлятимуть чоловікам, котрі підлягають призову, за кордон.

Також Міноборони має намір зробити облік військовозобов'язаних громадян, які проживають за кордоном, їх агітуватимуть повертатися та поповнювати лави Збройних сил. Очікується, що влада опрацює можливість обмеження деяких прав громадян за кордоном, якщо ті ігноруватимуть військовий облік. Наразі з цього приводу тривають дискусії з Мін'юстом та правоохоронними органами.

На думку народного депутата Вадима Івченка, за планами, всі чоловіки муситимуть отримати картку військового обліку та пройти переідентифікацію в Терцентрі комплектування. Якщо громадянин перебуває за кордоном, то повинен теж пройти ідентифікацію. Інакше - це матиме неприємні наслідки.

Зокрема, зміни можуть торкнутися банківських послуг. Так, банк запросить нову ідентифікацію, де має бути цей вид. Йдеться про військовий облік.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше прикордонники роз'яснили, чи випускають з України інвалідів 3 групи.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація по-новому в Україні: юрист пояснила головні нюанси законопроєкту

Чи можна 17-річним виїжджати з України під час війни: коментар адвоката

Нелегальний виїзд чоловіків за кордон: скільки зараз коштують "послуги"