RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Росія спекулює: реакція України на заяву про передачу тіл полонених українців, які нібито загинули в Іл-76

Україна неодноразово зверталася до Росії з приводу передачі тіл нібито загиблих українських військовополонених на ІЛ-76, який впав під Бєлгородом 24 січня. Росія знову починає спекулювати на темі падіння ІЛ-76, зауважуючи, що вони готові здійснити передачу. Проте на попередні звернення так цього і не провела. Робота з цього питання досі ведеться.

Про це представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов зазначав "Суспільному".

Читайте також: "Росіяни граються із життями українських полонених": заява Зеленського щодо Іл-76

"Підтвердити можна буде факт, коли він відбудеться", – вказав він.

Перед цим уповноважена з прав людини в РФ Тетяна Москалькова повідомила, що Україна дійсно зверталася до російських представників щодо передачі загиблих полонених, які нібито перебували на борту літака. Вона вказала, що Росія готова передати Києву тіла, коментуючи наступне:

"Така розмова була — чи російська сторона готова віддати тіла. Так, готові, для цього все необхідне з точки зору процедури є… Тіла можуть бути передані згідно з процедурами, які існують".

В свою чергу уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець у коментарі "Українській правді" повідомив, що після цієї заяви від російської сторони про готовість передати тіла він повторно звернеться до російської сторони з цього приводу.

"Моя позиція максимально послідовна: я залишаюсь на думці, що РФ вкотре спекулює на проблемі Іл-76, який впав 24 січня. Офіційно можу вам підтвердити факти: станом на зараз я не отримав ні офіційних списків, ні іншої інформації", – зауважив Лубінець.

Він вказав, що Україна повинна вимагати прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака та залучення міжнародних організацій до процесу:

"Якщо ми можемо, за твердженням російської сторони, припускати, що там хтось був на тому борті, то ми як держава і я як уповноважений вимагали прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, залучення міжнародних організацій до розслідування і списків тих людей, які там, за їх твердженням, були".

Він також додав наступне:

"Я вже на наступний день використав усі можливі канали комунікації, щоб отримати офіційну інформацію від російської сторони. Але даних не отримав".

Лубінець прокоментував, що порушує питання повернення всіх українців додому − дітей, заручників, військовополонених. Він також наголосив на важливості питань репатріації тіл українських героїв під час кожної комунікації різними каналами.

"Після інформації з російської сторони ми за сьогодні зробимо все, щоб ніхто ніколи не звинувачував українську сторону, що ми не готові забирати тіла своїх героїв. Але при цьому ми наразі не підвереджуємо факт, що на борту літака, який упав, були українські полонені − я не отримав ні списків, ні інших доказів цього", – вказав він.

Наостанок він також зауважив, що буде продовжувати звертатись до Росії, використовуючи всі можливі канали зв’язку:

"І у разі, якщо Росія нам справді передасть тіла, то як тільки ми їх отримаємо, будуть проведені всі необхідні експертизи − і нарешті у рідних і близьких з’явиться можливість достойно поховати героїв. Але я ще раз кажу − якщо російська сторона дійсно нам їх передасть".

Нагадуємо, раніше в ГУР зробили заяву щодо останнього обміну полоненими.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни розстріляли українських військових, які здавалися в полон: офіційна заява омбудсмена

Черговий злочин: росіяни розстріляли полонених на Донбасі, відео

Росіяни цинічно розстріляли двох українських полонених: відео, 18+