RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чи буде контрнаступ ЗСУ в 2024 році: командувач Сухопутних військ відповів

Ситуація на фронті є важкою, але контрольованою, й найближчим часом ЗСУ стабілізують ситуацію та зроблять усе, аби перейти в активніші дії та перехопити ініціативу й протягом поточного року навіть провести контрударні дії, відновлюючи та створюючи для цього ударні угруповання військ.На це сподівається генерал-лейтенант, командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк.

За його словами, наразі Росія робить все, щоб до виборів президента максимально встигнути захопити якомога більшу територію країни. "Тому на штурм кидається все, що можливо і неможливо", - розповів він, додавши росіяни кидають у бій взагалі не підготовлених людей, аби масою перехопити ініціативу.

Читайте: Понад 1200 "хороших" росіян і колони спаленої техніки: Генштаб оновив дані про втрати РФ

З боку ж українських військ, розповів Олександр Павлюк, існують інші задачі.

"Наша задача – стабілізація лінії фронту, максимально знищити і провести перегрупування частин, які потребують відновлення та докомлпектування, для виводу їх на полігони, щоб створити ударне угруповання і в цьому році провести контрударні дії. Нам це вдається, ситуація стабілізується. Залишається ще декілька гарячих напрямків, де противник зосереджує свої максимальні сили: це Авдіївка, напрямок Часового Яру, напрямок Терни в сторону Лимана", – повідомив він.

За його словами, на цих напрямках тривають важкі бої, але українські війська тримаються і завдають значних втрат ворогу.

"Я думаю, що ми стабілізуємо ситуацію найближчим часом і зробимо все, аби перейти в активніші дії та перехопити ініціативу", – наголосив командувач Сухопутних військ ЗСУ.

Олександр Павлюк також розповів, що виведення військ на ротацію та відновлення відбувається зовсім інакше, ніж це було під час АТО/ООС.

"В рази ми змушені були збільшити кількість бойових частин, бо сили противника значно переважали. Тому для того, щоб створити пріоритет, і не тільки пріоритет, але й для того, щоб звільнити наші землі, ми вимушені були створювати все нові і нові частини", – пояснив він, додавши, що військовому командуванню доводилось відновлювати бригади, які у зв’язку з інтенсивними бойовими діями втрачали свою боєздатність.

Олександр Павлюк наголосив, що це був складний процес, оскільки по всім навчальним центрам були нанесені потужні ракетні удари. "По 20-30 ракет приходило на кожний навчальний центр. Тому ми вимушені зараз розосередити війська по всій території і базу використовувати не в повному обсязі, як нам хотілося б", – пояснив він.

На сьогодні існує необхідний мінімум з навчальних центрів, який дозволяє проводити навчання. Водночас частина сил з цих військово-навчальних центрів зараз воює.

"Ротаційно ми тих, хто був в навчальних центрах і не мав досвіду – відправляємо на фронт, щоб вони пройшли це випробування і отримали досвід. І вже з отриманим досвідом зовсім по іншому проходили до навчання тих хлопців, які приходять з цивільного життя і повинні бути готові до ведення бойових дій", – пояснив генерал-лейтенант.

Павлюк наголошує, що на відміну від Росії, яка має необмежений ресурс в людській силі, Україна намагається зберегти кожного, але це не завжди виходить, бо війна дуже жорстока й країна також втрачає своїх героїв. "Тому зараз робота націлена на те, щоб максимально вивести військові частини, які втратили свій потенціал, відновити їх і мати ударне угрупування, щоб виконати завдання, яке стоїть перед нами на майбутнє. А це завдання – це звільнити нашу землю від окупанта", – наголошує він.

Також він пояснив, що відновлення бригад залежить від ступеня втрат. Й основний період, за який відбувається відновлення, становить три місяці, які включають місяць відпустки для особового складу, під час якого відбувається також реабілітація та поновлення бригад людьми, технікою та проведення базової підготовки. Другий місяць – це фахова та колективна підготовка та стажування. Третій етап триває до місяця, під час якого відбувається колективно злагодження від відділення до бригади, які включаються в підготовку штабів.

За три місяці, за наявності певних ресурсів, бригада повністю відновлюється й вона знову готова до виконання завдань. Водночас, оскільки існують певні проблеми з ухваленням закону про мобілізацію і своєчасною подачею ресурсів, проводиться аудит усього особового складу. "Так, щоб зробити все максимально по справедливості, щоб весь особовий склад, який прийшов захищати нашу землю від ворога… все ж таки пройшов через райони бойових дій, щоб дати відпочити тим людям, які вже воюють без змін, хто пів року, хто понад рік", – пояснив командувач Сухопутних військ ЗСУ.

Нагадаємо, у лютому президент України Володимир Зеленський призначив генерал-лейтенанта Олександра Павлюка командувачем Сухопутних військ Збройних Сил України. На цій посаді він замінив генерал-полковника Олександра Сирського.

  • Читайте також:

Скільки жінок пішли в ЗСУ за два роки війни: інфографіка

Прямо в люк: український дрон спалив російський танк "Прорив" за $4,5 млн, відео

Глибина - до 2 метрів: як виглядають нові оборонні рубежі на Донбасі