RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Як в Україні ухиляються від мобілізації: нардеп назвав один з популярних варіантів

Найчастіше військовозобов'язані українці ухиляються від призову під приводом догляду за особами з інвалідністю.

Про це заявив член комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

За словами нардепа, можливість отримати відстрочку громадянам, які начебто здійснюють догляд за особами з інвалідністю, є одним із найпоширеніших варіантів зловживань.

Читайте: Українських пенсіонерів поставлять на військовий облік: кого торкнеться ініціатива нардепів

Так, згідно зі статистичними даними, кількість осіб, які отримали інвалідність після повномасштабного вторгнення, зросла в рази порівняно з середньою кількістю, яка була в довоєнний період.

"На превеликий жаль, можливість отримати відстрочку від призову особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю була і залишається одним із найбільш поширених варіантів для зловживань. Як свідчать статистичні дані, які нам надавала міністерка соціальної політики, кількість осіб з інвалідністю, які отримали цю інвалідність після повномасштабного вторгнення, зросла в рази порівняно з середньою кількістю, яку Україна отримувала у довоєнний період", – зазначив він.

Нардеп додав, що це одне з системних питань мобілізаційного законодавства, яке незабаром розглядатиметься комітетом. Воно, за його словами, чутливе та дуже важливе, оскільки з одного боку варто максимально повно врахувати права громадян України і захист осіб з інвалідністю та інших малозахищених верств населення, а з іншого боку – дотриматися балансу між інтересами національної безпеки, необхідністю вирішити питання демобілізації чи звільнення з військової служби тих захисників, які вже два роки воюють.

Нагадаємо, в Україні буде змінено підхід до бронювання працівників від мобілізації. На статус впливатимуть середня зарплата та рівень сплати податків підприємством.

  • Читайте також:

Блокування рахунків не буде: які покарання для ухилянтів залишила Рада у законопроєкті

Скільки чоловіків в Україні готові зараз воювати: інфографіка

Інваліди і обмежено придатні будуть служити: де і як їх зможуть задіяти у війську