RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Блокування рахунків не буде: які покарання для ухилянтів залишила Рада у законопроєкті

Законопроєкт про мобілізацію передбачатиме покарання для військовозобов'язаних чоловіків, які ухиляються від служби в армії. Під час розгляду поправок більшість із пропонованих обмежень відкинули.

Про це розповів заступник голови Комітету з питань нацбезпеки ВРУ Єгор Чернєв під час телемарафону.

Читайте також: Мобілізація-2024: як зараз ВЛК визначає ступінь придатності

За його словами, у законопроєкті було чотири пункти для покарання ухилянтів, які запропонувало Міністерство оборони у його першій версії.

"Там було обмеження прав на операції з нерухомістю, який прибрали. Залишилося ще три – це заборона на виїзд за кордон, щодо водійського посвідчення та блокування рахунків у банку. Залишається два – щодо заборони на виїзд за кордон та поки що залишається заборона на водіння транспортного засобу", - зауважив депутат.

Нардеп пояснив, що норму про блокування банківських рахунків для ухилянтів було вирішено прибрати у зв'язку з недієздатністю.

"Ми проти того, щоб блокувалися рахунки людей. Але не через те, що треба зменшувати покарання для ухилянтів, усі військовозобов'язані мають стати на облік. Але ми вважаємо, що це не буде дієвою нормою. Ми бачимо, що за ці кілька місяців люди познімали з рахунків свої заощадження. Але результату це не дає. Я за посилення адміністративної відповідальності, але ці норми ми не погоджуємо" – зазначив він.

За тиждень всі понад чотири тисячі поправок мають бути розглянуті, додав народний депутат.

"Сьогодні ще секретаріат працює, їм треба десь 1-2 дні. І там вже ми як комітет будемо розглядати ці правки. Ми не думаємо, що це займе тижні, але дні точно", - додав він.

Норму про створення електронного кабінету із проєкту закону про мобілізацію не прибиратимуть. Очікується, що це має бути одним зі шляхів для подачі своїх даних чи спілкуваннз ТЦК.

"Є три варіанти – особисто прийти в ТЦК і оновити свої дані, а це обов'язок, а не право. Але ми даємо вибір – це можна зробити в ТЦК, ЦНАПі чи в електроному кабінеті", – повідомив політик.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Адже, якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" писав, до чого призведе зниження мобілізаційного віку в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Коли призовника можна ув’язнити за неявку в ТЦК: юрист назвав випадки

Часу залишилось мало: до якої дати підприємства мають скласти списки військовозобов'язаних