RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Собаки теж бояться: 10 найстрашніших фобій чотирилапих

Хоча в нашому суспільстві склалася думка, що собаки - це сильні, безстрашні і відважні друзі людей, чотирилапі улюбленці мають свої страхи і фобії, і залежать вони вді багатьох факторів.

Про це розповідає Ukr.Media.

Читайте також: Собаки можуть плакати від щастя: на батьківщині Хатіко розкрили секрет феномену

Сильний страх для більшості собак може стати неприємним епізодом, однак в деяких тварин він може перейти в іншу, хронічну форму, набуваючи характеру фобії. Причинами цього можуть стати погана спадковість, недостатня соціалізація і негативний минулий досвід. Зовнішньо, відчуваючи страх, пес стає скутим і напруженим, у нього починається тремтіння, а інколи посилюється слинотеча. У деяких випадках страх може набути вигляду нестримного гавкоту та навіть серйозної агресії.

Що ж найбільше лякає собак? Найбільш поширених фобій не так багато - пропонуємо ознайомитися із списком із десятка максимально значущих.

Грім

Це одна з найпоширеніших фобій собак. Ступінь вираженості бронтофобії може суттєво відрізнятися: деякі собаки при гуркоті грому лише злегка тремтять, підібгавши вуха і хвіст і широко розплющивши очі, інші починають буквально трястись, намагаються сховатися, гризуть хвіст і навіть втрачають контроль над своїм кишечником або сечовим міхуром.

Феєрверки

Страх феєрверків — ще одна поширена фобія у собак: непередбачувані звуки та яскраві спалахи феєрверків змушують багатьох собак тремтіти від страху. Іноді страх перед феєрверками настільки сильний, що собаки губляться, прагнучи втекти якомога далі, щоб сховатись від подразника.

Самотність

Бліьше йдеться про боязнь розлучення, сильні переживання, що виникають у тварини через те, що значуща людина йде з дому. Собаки, схильні до цього страху, залишившись на самоті часто виявляють деструктивну поведінку, гавкають, виють, мочать, дряпають двері в спробах піти на пошуки господаря.

Поїздка в авто

Найчастіше собаки бояться їздити в машині через відсутність відповідного досвіду, але страх може розвинутись і внаслідок негативних переживань, пов'язаних із автомобілем. Це можуть бути дискомфорт через заколисування чи спогади про поїздку до притулку, де собаку залишили.

Візит до ветеринара

Багато собак бояться ходити до ветеринара, оскільки перший контакт собаки з лікарем зазвичай пов'язаний із дивними запахами, новими, незрозумілими відчуттями, а часто ще й з обмеженням свободи та болем від уколів.

Страх підніматися і спускатися сходами

Ця фобія у переважній більшості випадків виникає через погану соціалізацію або внаслідок недоотримання потрібного досвіду. Дорослий собака, який будучи цуценям ніколи не ходив сходами, напевно злякається, зіткнувшись із необхідністю спуститися або піднятися сходами.

Страх перед чоловіками

Досить часто собаки бояться чоловіків. Лише іноді цей страх викликаний насильством з боку представників сильної статі: набагато частіше причиною є нестача соціалізації.

Страх перед незнайомцями

Страх перед незнайомцями дуже схожий на страх чоловіків, відрізняючись лише тим, що собака лякається будь-якої людини, яку не знає, незалежно від статі або віку. Незважаючи на простоту, подолати цей страх надзвичайно складно, оскільки навчити собаку спокійно ставитися до всіх можливих нових людей — завдання, близьке до нездійсненого.

Страх перед дітьми

Така фобія розвивається у собак з багатьох причин, найочевидніша з яких — відсутність раннього контакту з дітьми. Завівши собаку перш ніж стати батьками і не давши їй можливість тісно спілкуватися з малюками, власники створюють серйозні передумови виникнення страху.

Страх перед конкретними об'єктами

До цієї категорії належать фобії, пов'язані з певними предметами: пилососами, святковими прикрасами, дитячими іграшками, будівельним обладнанням тощо. У контексті повсякденного життя такі страхи найчастіше не створюють собаці серйозного дискомфорту, оскільки багато лякаючих об'єктів можуть бути просто прибрані з її поля зору.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав зворушливі історії українських котів.

  • Вас також може зацікавити:

У Києві згорів притулок для котів, багато тварин загинуло: місцеві кажуть про підрив, фото і відео

Як в ЗСУ навчають бойових котів: захисник показав майстер-клас, відео

Земля кругла: врятований на затопленій Херсонщині котик помстився росіянам, відео