RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Війна торкнулася кожного: зворушливі історії про хвостатих до Дня котів, фото й відео

17 лютого - це День котів - чудове свято, присвячене найпопулярнішому у світі домашньому улюбленцю, який дарує радість і приносить затишок в оселю. Однак в Україні коти в часи повномасштабної війни мають ще додаткові "завдання" - вони стають талісманами для військових і навіть збирають десятки тисяч доларів на допомогу постраждалим від війни.

"Апостроф" зібрав зворушливі історії українських котів.

Історія свята Дня котів

Читайте також: Відчував себе Ейс Вентурою: актор Олексій Суровцев розповів, як під обстрілами рятував тварин з Ірпеня

Свято 17 лютого заснував італійський журналіст, який прагнув вшанувати пам'ять чорних кішок, убитих під час інквізицій (їх тоді вважали помічниками злих сил і піднебесних духів зла). Дату обрав не випадково, адже лютий перебуває під знаком Зодіаку Водолій, що символізує вільний і незалежний дух. День котів виник в Італії у 1992 році, а потім поширився на всі європейські країни, зокрема й на Україну.

Як українці рятують котів на війні

Чи не найвідоміша історія врятованого хвостатого відбулася в зруйнованій росіянами Бородянці на Київщині. Там співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) врятували кота з багатоповерхівки, яку обстріляли російські окупанти. Кішка Глорія протягом місяця жив на 7 поверсі у руїнах знищеного будинка. Небайдужі українці помітили тваринку й викликали рятувальників, які зняли бідолаху й передали її волонтерам.

Фото: ЗооПатруль

Фото: ЗооПатруль

Фото: ЗооПатруль

Глорії не просто вдалося вижити місяць без їжі й води, а ще й повністю відновитися від пережитогоФото: Анастасія Лунєва

Кіт Фелікс з села Андріївка на Київщині теж став зіркою соцмереж, але з негативного приводу. Бідна тваринка обгоріла через пожежі, спричинені російськими снарядами. Зоозахисники боролися за життя Фелікса, і кіт переміг смерть.

Фото: Pethouse

Фото: Pethouse

Також рятувальники врятували кота на ім'я Філя зі зруйнованого дроном-камікадзе будинку у Києві. Його забрали на лікування волонтери, оскільки були припущення, що його господарі не вижили після російської терористичної атаки.

Ще одного хвостатого врятували під час розбору завалів після влучання снаряду у будинок у Харкові. Котик протягом тижня після вибуху жив у квартирі. Хоч він був дуже наляканим, але не постраждав. Його прихистили сусіди, які підгодовували тваринку, після від'їзду її господарів.

Кіт Балбес з ХарковаФото: Суспільне / Олександра Новосел

Коти - це талісмани для українських військових

Ці пухнасті тваринки допомагають нашим захисникам зняти стрес і хоча б на кілька хвилин забути про всі жахи війни. Вони часто самі приходять до військових у пошуках їжі, любові й турботи, після чого залишаються з ними й навіть допомагають у патрулюванні!

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Фото: vn.depo.ua

Найпопулярніший український кіт в Instagram - Степан

Інстаграм-зірка кіт Степан з Харкова до повномасштабної війни жив своє краще життя й часто ділився фотографіями в соцмережах, а після 24 лютого використав свою популярність для збору коштів на підтримку притулків та зоопарків України. Степану вдалося зібрати понад 10 тисяч доларів пожертв.

Як і всі харків'яни, цей котик побував у сховищі, ховаючись від російських обстрілів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що український кіт Степан став зіркою обкладинки Times у Монако.