RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Дії Жумаділова ведуть до катастрофи у поставках їжі для ЗСУ, зірвані другі торги поспіль - експерт

Харчові тендери на постачання їжі до ЗСУ, які мали відбутися 6 березня, були зірвані через дії голови "Державного оператора тилу" Арсена Жумаділова.

Про це пише політолог Андрій Золотарьов, і закликав Міноборони негайно втрутитися у ситуацію.

"Це катастрофа. Торги на харчування для армії зірвані другий раз поспіль в цьому році. Схоже на те, що свою профнепридатність остаточно продемонстрував голова "Державного оператора тилу" Арсен Жумаділов. Куди дивиться Міністерство оборони?", - зазначає політолог.

Він акцентував, що на торги 6 березня, де через Prozorro розігрувалися лоти на 10,83 млрд грн, постачальники просто не з'явилися. Торги вдалося провести лише по 1 лоту з 13. Переможцем став "Буський консервний завод".

"Від елементарного гугл-пошуку про це підприємство волосся стає дибки. Через їхні неякісні консерви сталося масове отруєння військових у Львові. У самому Буську люди скаржилися на нестерпний сморід від заводу. А солдати ЗСУ у соцмережах жартують: щоразу, коли відкривають "тушковану свинину", вони бояться, що зомбі в банці оживе та почне апокаліпсис", - пише Золотарьов.

Політолог вказує, що таким чином торги 6 березня провалено, відповідно, контракти вчасно не будуть підписані.

Невдалими він назвав і торги 22 лютого, тоді, після рішення суду,ДОТ Жумаділова скасував результати 11 харчових аукціонів одразу ж у день їхнього проведення. Суд визнав вимоги, які постачальникам висунули у Жумаділова, дискримінаційними і такими, що виписані в інтересах певної групи рітейлерів.

"В результаті навіть рітейлери не ризикнули брати участь у цьому театрі одного актора і не з'явилися на торги. Це був перший серйозний сигнал, що Жумаділов є некомпетентним для своєї посади", - зазначає політолог.

Але, якщо у першому випадку умови були дискримінаційними, то для торгів 6 березня Жумаділов підготував "нездійсненні умови", за яких на постачальників можуть чекати мільйонні штрафи. Після першого зриву торгів ще можна було говорити про випадковість, каже політолог, але тепер – це тенденція.

"Ще трохи, і дійсно можна буде повірити, що Жумаділов, який під час окупації Криму мотався туди-сюди на півострів і виправдовував паспорт рф у дружини, є завербованим агентом фсб…", - висловився Золотарьов.

Напередодні аукціону 6 березня громадськість попереджала, що нові тендерні вимоги, які Жумаділов виписав для постачальників харчування, нагадують "схематоз". Економічний експерт Юрій Гаврилечко попереджав, що небезпека штрафів призведе до зривів термінів постачання їжі до армії.