RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Нові тендерні вимоги Жумаділова на поставки харчування для ЗСУ нагадують "схематоз" – експерт

Після того, як в результаті рішення суду були скасовані 11 харчових аукціонів "Державного оператору тилу" (ДОТ), яке очолює Арсен Жумаділов, підприємство оголосило нові, ще більш дискримінаційні умови тендерів на закупівлю їжі для ЗСУ.

Про це повідомив політичний та економічний експерт, кандидат наук Юрій Гаврилечко.

"Кожного разу, розпочинаючи якісь реформи, вітчизняні активісти вигадують свій власний "український велосипед" і кожного разу наслідки цього вигадування потім доводиться долати героїчними зусиллями", – зазначає Гаврилечко.

За його словами, ухвала суду від 22 лютого призвела до втрат бюджету майже у 600 тисяч грн у вигляді судового збору, і ці гроші вже неможливо витратити на потреби ЗСУ у звітному періоді. Отже, на цей рік через дії Жумаділова ці гроші для Міноборони втрачені.

28 лютого ДОТ переоголосив харчові закупівлі для армії. Але за новим планом Жумаділова, на постачальників продуктів харчування чекають мільйонні штрафи на кожному кроці, що може відсікати значну кількість учасників від участі в тендерах. Наприклад, за незареєстровану податкову накладну постачальник має сплатити штраф у розмірі втраченого податкового кредиту або 20% від вартості товару. Але це справа податкової і регулюється Податковим кодексом, а не особистим бажанням чиновника з держагенції, додає експерт. Також з'явилась норма про штрафні санкції у 50% вартості товару за день прострочки + пеня 0,1% від цієї ж вартості за кожен день.

"Розуміють ці ризики можливі учасників тендерів? – так. Тож нові суди щодо нових дискримінаційних норм вже можна прогнозувати. Як і нові зриви строків постачання продуктів. А це вже точно одна із загроз національній безпеці, бо голодні солдати якісно воювати не можуть", – каже Гаврилечко.

На його думку, умови тендерів для постачальників треба зробити однаковими та справедливими для всіх, із чітко приписаними зобов'язаннями з обох сторін, строками, враховуючи можливі форс-мажори, порядком вирішення спорів, видами відповідальності сторін тощо.

"Бо договір із однобічною відповідальністю постачальника без відповідальності покупця дуже нагадує якийсь "схематоз", – констатує експерт.

Раніше правозахисник та волонтер Олександр Аронець заявив, що закупівлю послуг харчування для військових треба повернути Міноборони. Адже саме міністр оборони має відповідати за забезпечення ЗСУ.