RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як розрахувати час посіву баклажанів: секрети гарного урожаю

"Синенькі" або баклажани - їх люблять українці у багатьох стравах, але, як з'ясувалося, вони вкрай примхливі у вирощуванні - є кілька базових моментів, які потрібно враховувати і коли ви обираєте насіння, і коли висаджуєте розсаду у відкритий ґрунт.

Як посадити баклажани вчасно та зібрати гідний урожай на своїх грядках розповів "Апостроф".

Покрокова добірка порад допоможе виростити цю культуру навіть новачкові. Важливо дотримуватись температурного режиму (вони дуже люблять тепло), термінів поливу та правильного сусідства на грядках.

Підготовка насіння баклажанів

Читайте: Заморозки їм не страшні: які рослини можна висівати у відкритий ґрунт у березні

Насамперед, слід відібрати якісне насіння, уникаючи пошкодженого або некондиційного. Потім необхідно провести знезараження насіння, зануривши його на кілька годин у розчин фунгіциду, що запобігатиме розвитку грибкових захворювань. Після цього його пророщують у вологому середовищі, наприклад, на вологій марлі або у ватяних дисках, до появи невеликих корінців.

Розсада баклажанів та догляд за нею

Для вирощування розсади рекомендується використовувати легкі ґрунтові суміші з гарною повітропроникністю. Рослини вимагають помірного поливу. Раз на 10-14 днів слід проводити підживлення комплексними мінеральними добривами, що стимулюють зростання та розвиток розсади.

Терміни посіву

Визначення оптимальних термінів висаджування баклажанів залежить від кліматичних умов конкретного регіону. У регіонах з ранньої та теплої весни посів насіння на розсаду можна проводити наприкінці лютого чи на початку березня. У північніших регіонах є сенс робити його не раніше квітня. Якщо вас долають сумніви, радимо скористатися варіантом висадки в теплицю. Про це поговоримо пунктом нижче.

Вирощування у відкритому грунті, парнику та теплиці

Визначення оптимальних термінів висаджування баклажанів залежить від кліматичних умов конкретного регіону. У регіонах з ранньої та теплої весни посів насіння на розсаду можна проводити наприкінці лютого чи на початку березня. У північніших регіонах є сенс робити його не раніше квітня.

Якщо говорити більш детально, то щоб правильно розрахувати термін посіву насіння, потрібно скласти час появи паростків (за 6-10 діб) з оптимальним віком саджанців перед висадкою у відкритий ґрунт - 70-80 діб

Якщо вас долають сумніви, радимо скористатися варіантом висадки в теплицю. Про це поговоримо нижче пунктом

Сусідство з іншими культурами

Сприятливими сусідами для баклажанів є бобові культури, цибуля, часник та зелень. Не рекомендується висаджувати баклажани поряд з томатами та картоплею, оскільки ці культури уражаються одними й тими самими захворюваннями та можуть пригнічувати одна одну.

Раніше ми розповідали, як зробити чудо-зручність для розсади.

  • Читайте також:

Не бояться холоду та посухи: сім найбільш урожайних сортів картоплі, які радять садити навесні

Як самостійно приготувати ґрунт для розсади на основі землі з городу

температуру для вирощування розсади перцю та баклажанів вважають оптимальною