RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

День весняного рівнодення – 2024: як приготуватися і що обов’язково треба зробити на Сонцеворот

День весняного рівнодення, коли Північна півкуля схиляється більшою частиною до Сонця, а день починає збільшуватися, ночі - ставати довшими й розпочинається астрономічна весна, в Україні цього року настане у середу, 20 березня, о 05:07 за київським часом.

Як підготоватися до цього дня, розповідає "Апостроф".

Читайте також: Імболк 2024: як відзначають одне зі свят Колеса року, традиції і ритуали

День весняного рівнодення в народі називають Сонцеворот. До прийняття християнства вірили, що в цей день відбувається перемога світла над темрявою, а у деяких народів навіть святкували Новий рік.

Наші предки відзначали Сонцеворот з великим розмахом. Господині готували випічку, якій надавали форму жайворонків. Цього дня відвідували ярмарки, розважалися та співали. Увечері на площах міст розпалювали багаття: вірили, що яскраве полум'я забезпечить достаток і щастя в наступному році. Завершуючи цей день, проводили обряд, в якому палаючі колеса котили з гори в річку, символізуючи Сонце і його вплив на життя та благополуччя.

В цей день, за традицією, прийнято прибирати вдома та прикрашати його рослинами; помиритися з тим, із ким були у сварці, а закоханим потрібно обов'язково побачитися і провести час разом, щоб почуття довго не згасали.

Вірили також, що якщо написати список цілей на наступний рік, задумане має збутися.

Під час весняного рівнодення не варто сваритися та лаятися. Також не можна кричати та карати дітей. Не рекомендується також з'ясовувати стосунки. Особливо не варто розпочинати нові справи та позичати гроші.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями