RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Пенсіонерам можуть додати три роки до стажу: хто отримає "бонус"

Українцям, які здійснювали догляд за дитиною до досягнення нею трирічного віку та не працювали в цей період, офіційно отримуючи допомогу від держави, за цей час зараховується додатковий стаж.

Про це інформує ресурс "На пенсії".

Читайте: Пенсіонерів чекає підвищення виплат: кому пощастить в квітні

Утім, якщо цей період не було враховано до стажу, то для оформлення стажу необхідно подати до Пенсійного фонду свідоцтво про народження дитини або її паспорт, документ, який підтверджує відсутність роботи до досягнення дитиною 3 років, а у разі смерті дитини – свідоцтво про смерть.

Також до страхового стажу можна додати період догляду за дитиною до 12 років, якщо вона постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС.

Для цього потрібні свідоцтво про народження дитини або її паспорт (свідоцтво про смерть), посвідчення постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, документ, що підтверджує відсутність роботи у батька до досягнення дитиною 12 років та заяву про неотримання чорнобильської пільги за п.13 ст.30 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

У разі отримання відпустки для догляду за дитиною 3-6 років цей період до страхового стажу не врахують. Натомість вона може бути зарахована до загального стажу, безперервного стажу або ж стажу роботи за спеціальністю.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які реальні виплати отримають пенсіонери у березні.

  • Читайте також:

Доплати пенсіонерам до 500 грн: хто має право на щомісячну компенсацію

Пенсіонерам дали термін до 31 березня: що треба зробити, щоб не втратити виплати

Дострокова пенсія: кому дозволили виходити раніше