RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Кого з ув’язнених не зможуть мобілізувати до війська: в Уряді назвали табу

Законопроєкт, в якому Верховна Рада України пропонує "умовно-достроково" звільнити ув'язнених для проходження контрактної військової служби, може мати певні обмеження для мобілізації деяких категорій в’язнів.

Про це для "Суспільного" розповіла заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька.

Читайте також: "Не існує демобілізації під час війни": Зеленський відповів на резонансне питання

Вона вказала на те, що станом на зараз відомо про дві категорії ув’язнених, котрі не матимуть права служити в лавах Збройних Сил України, серед них перша категорія – це колаборанти та держзрадники:

"В дискусіях, які ми проводили, було дуже багато ідей обмежити постатейно тих, хто виявив бажання, але все одно не зможе приєднатися до лав Збройних Сил. Це засуджені, які отримали свої вироки за статтями проти нацбезпеки, проти державності країни, колаборанти, державні зрадники, ну і ціла група інших статей, які мають таку основу проти державності".

До другої категорії належать ті ув’язнені, що здійснили злочини, пов'язані з військовою службою. З цього приводу Висоцька зауважила наступне:

"Тобто це вже люди, які були так чи інакше в нашій армії, але порушили або статут, або інші обов'язки свої і засуджені за цими статтями. Це ініціатива військових, саме таких людей не повертати, якщо вони отримали і відбувають своє кримінальне покарання. Тому з цими ми поки що не займаємось".

При цьому, як наголошує Висоцька, від військових не надходило прохань про обмеження мобілізації ув'язнених чи засуджених за статтями.

"Саме у Генштабу не було такого, тому ми маємо редакцію, в якій тільки дві групи, тобто нацбезпека і воєнні злочини", — сказала вона, додавши, що саме у народних депутатів та інших експертів були ще й інші підходи, зокрема особливо тяжкі злочини.

Проте заступниця міністра юстиції вказала, що кожен засуджений все одно має відбути свій строк і лише потім вийти на волю: "...наша робота полягає в тому, щоб його виправити, ресоціалізувати".

Вона наголошує на доцільності надати шанс всім іншим категоріям і спробувати попрацювати в такому форматі, проте вказує, що варто чекати, що вирішать нардепи:

"Тому говорити про те, що на якомусь етапі строку він не може приєднатися до лав ЗСУ, бо кілька десятків років тому, наприклад, вчинив страшний злочин, — несправедливо. Тому що люди виправляються так чи інакше, змінюють свої погляди, світогляд, своє життя".

Проте вона вважає, що під час розгляду проєкту закону варто очікувати ще й інших обмежень: "У народних депутатів може бути інша позиція, наприклад, обмежити насильницькими злочинами або особливо тяжкими злочинами. Але ми вважали, що буде доцільно дати можливість абсолютно всім категоріям, за винятком цих двох, а вже практика покаже".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому депутати не поспішають з новим законом.

  • Вас також може зацікавити:

Чи будуть обмеження ухилянтам: в Раді ухвалили скандальне рішення

В ТЦК можуть відмовити у відстрочці чоловіку дружини-інваліда: юристка назвала умову

Батальйон "Інвалід": всіх непридатних 2-3 групи на перекомісію