RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Розпочнеться новий цикл Ла-Нінья: вчені прогнозують аномальне літо

Влітку на півночі Європи очікується холодніша і мокра погода, ніж зазвичай, а на півдні та сході переважатиме спека і посуха через Ла-Нінья.

Про це пише ресурс severe-weather.

Перші дані показують динамічну літню картину в атмосфері. За даними вчених, Ель-Ніньо зараз починає зникати, а новий цикл Ла-Нінья, за прогнозами, виникне влітку.

Читайте: У Києві стовпчик термометра повзе вгору: коли потепліє до +17

Термін Ель-Ніньо (з іспанського "хлопчик"), або південна осциляція, означає короткострокове підвищення температури поверхневого шару води Тихого океану в його тропічній частині, починаючи від узбережжя Південної Америки до Австралії. Прихід Ель-Ніньо призводить до того, що в конкретному регіоні стає тепліше і волого. На противагу йому Ла-Нінья ("дівчинка") робить регіон сухішим і холоднішим.

У Північній півкулі майбутні місяці стануть перехідним періодом між Ель-Ніньо і Ла-Нінья, як в океанах, так і в атмосфері. Й літо якраз опиниться в середині цього процесу.

Як зазначається, одним з основних чинників, що визначали зимові погодні умови і ранню весну, був Ель-Ніньо, який, за словами кліматологів, швидко йде. Але настільки масштабні явища відбуваються у тривалих часових масштабах. Й це означає, що літо 2024 року стане перехідним періодом від однієї фази до іншої і, не виключається, створить деякі незвичайні аномалії.

Прогнози показують область низького тиску над північною Європою і систему високого тиску над південним заходом. Через цю різницю вищі, ніж зазвичай, температури з півдня переноситимуться в центральну і західну частини континенту.

"Придивившись до температурного режиму в Європі, ми побачимо теплішу, ніж зазвичай, погоду на більшій частині континенту. Але виняток становить північ, яка перебуває під впливом області низького тиску і має нормальні літні температури", - кажуть кліматологи.

Більш посушливі умови очікуються над Центральною та Південною Європою в зоні високого тиску. Однак у північних частинах прогнозується більш волога погода, знову ж таки через нижчий тиск і більш нестабільну погоду.

Влітку цього року вітри перенаправлятимуться на північ, завдяки чому в Європі очікується надзвичайно тепла і суха погода.

Нагадаємо, що до кінця тижня в Україні очікується потепління до +17 градусів та сонячна погода, місцями з поривчастим вітром та невеликими дощами.

  • Читайте також:

До України у березні завітає справжнє літо: дата, коли потепліє до +27

Лютий березень: що чекати від погоди і коли в Україну прийде тепло

Хмельницький в березні засипало снігом, дороги перетворилися на ковзанки: відео