RU  UA

Що чекає Росію після теракту в "Крокусі": експерт озвучив невтішний прогноз

Дипломат та експерт-міжнародник Руслан Осипенко передбачив похмурі перспективи для Росії у світлі нещодавнього теракту у торговельно-розважальному центрі "Крокус Сіті Холл" під Москвою.

Про це він повідомив в ефірі Апостроф TV.

На думку Осипенка, Кремль, побоюючись зачинення "вікна можливостей", має намір використати цей трагічний інцидент як розмінну монету для досягнення своїх політичних цілей.

Росія позиціонуватиме себе як жертву тероризму і намагатиметься знайти точки дотику з іншими країнами на цій основі. На думку експерта, Москва активно використовуватиме образ "страждальної душі", щоб виправдати подальшу агресію та консолідувати владу.

Читайте також: Кадиров пригрозив "розпалювачам фашизму" в Росії: в ISW пояснили його заяву

"Росія розуміє, що вікно можливостей для неї зачиняється – воно зачиниться десь за два-три місяці, ближче до літа, і вона цей теракт (у Крокус Сіті під Москвою) вона використає в свої політичних інтересах, позиціонуючи себе як жертву тероризму, від якого страждають всі цивілізовані держави, і на цьому тлі буде шукати якісь спільні точки дотику", — сказав Осипенко.

Дії Путіна спричинили розрив суспільного договору, в якому він пообіцяв безпеку в обмін на деякі свободи. Одним із основних ударів стала оголошена мобілізація, яка показала нездатність диктатора захистити цивільних навіть усередині країни.

"Путін сам зараз потрапив у складну ситуацію. В нього була домовленість із суспільством, що він стверджує свою владу на тому, що частково відбирає у суспільства якісь права для забезпечення його безпеки. І суспільство з радістю поділилося частиною свої прав, для того, щоб Путін навів порядок. Але цей договір зараз не працює, він розірваний. З одного боку, він почав війну і почав забирати цивільних на фронт – це перший раз він підірвав довіру до себе, а зараз він продемонстрував, що він не може контролювати безпеку всередині Росії", - сказав Руслан Осипенко.

Осипенко передбачає, що хвиля терористичних атак у Росії продовжуватиметься. Мусульманське населення, яке стало об'єктом репресій, може відіграти ключову роль у руйнуванні корумпованої та авторитарної системи, вважає він.

"Я думаю, що це не останній терористичний акт в Росії. Я думаю, що ті кадри, які облетіли світ, де вони знущаються над мусульманами, ще дадуться взнаки всім росіянам. Я думаю, що є усвідомлення, що країна яка побудована на корупції і насильстві, не може продовжувати своє існування, і тому я думаю, що мусульмани будуть з середини руйнувати її", - підсумував дипломат.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що філія ІДІЛ, яка атакувала московський Крокус-сіті, здійснила спроби терактів у Франції.

  • Вас також може зацікавити:

Перші хвилини теракту в Крокусі: відео очевидців

Свідома провокація Путіна: ГУР про теракт у ТЦ Крокус у Росії

Виламали двері, була паніка: очевидець розповів про перші хвилини після теракту в ТЦ Крокус