RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Чи буде в Україні мобілізація 18-річних: в Раді розставили всі крапки над "і"

Відповідно до нового законопроекту про мобілізацію студенти, які здобувають освіту, проходитимуть підготовку та отримуватимуть військову спеціальність під час навчання, проте їх не призиватимуть у військо до 25 років.

Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на коментар нардепа від "Слуги народу", члена комітету з питань нацбезпеки та оборони Юрія Здебського.

Читайте також: Мобілізація-2024: як зараз ВЛК визначає ступінь придатності

Нардеп Дмитро Разумков заявив, що нібито у законопроекті про мобілізацію є норма, яка "реально дозволить мобілізувати людей з 18 років". Нардеп стверджує, що у тексті документа прописані такі положення: якщо людина пройде базове військове навчання у 18 років, то отримає військово-облікову спеціальність, стане на облік, і це призведе до того, що її зможуть мобілізувати у віці 19 років. Нардеп Здебський назвав це "перекручуванням". Він уточнив, що мобілізаційний законопроект запроваджує статтю, яка регулює військовий вишкіл.

"По-перше, на облік людина стає з 18 років. За нею дивляться, вона проходить медкомісію. Далі людина має отримати спільне базове військове навчання. Студентів ми не беремо, не призиваємо", - сказав Здебський.

Водночас він зазначив, що у випадку, якщо людина ніде не навчається, то за новим законопроектом її "можуть взяти десь у військову частину або ще кудись" для підготовки.

"Людина під час здобуття освіти має, згідно з програмою, пройти військове навчання. Ніхто не буде їх брати й хапати до 25 років", - запевнив нардеп.

Раніше "Апостроф" писав, до чого призведе зниження мобілізаційного віку в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація в Україні: хто має право служити тільки за місцем проживання

Коли призовника можна ув’язнити за неявку в ТЦК: юрист назвав випадки

Часу залишилось мало: до якої дати підприємства мають скласти списки військовозобов'язаних