RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Мобілізаційний вік в Україні можуть знизити: до чого призведе ухвалення нового закону

Юристи назвали проблеми, які можуть виникнути у разі ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію, де йдеться про запровадження базової військової служби (БВС) українців.

Ініціативу прокоментував юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор із TCCC Володимир Романчук.

Читайте також: В Україні можуть дозволити мобілізацію зеків: що каже Мін'юст

За його словами, серед нововведень у проєкті закону про мобілізацію, який невдовзі мають зареєструвати у Верховній Раді, запровадження в Україні базової військової підготовки. Зокрема, він передбачатиме, що після проходження базової військової служби потенційним мобілізаційним ресурсом стануть чоловіки 18–25 років.

Юрист зауважив, що ухвалення такого законопроєкту означатиме суттєве збільшення навчальної спроможності у Збройних силах на тлі дефіциту інструкторів, оснащення, озброєння та навчальних центрів. Нині і без таких нововведень вищепереліченого не вистачає.

"Де взяти інструкторів, амуніцію, зброю, боєприпаси, полігони та навчальні центри для підготовки сотень тисяч рекрутів під час проходження БВС? Наразі для величезних Сил оборони у понад мільйон осіб і без базової підготовки рекрутів таких можливостей не завжди вистачає", - зауважив фахівець.

Також постає питання, чи будуть гарантії того, що БВС не віднайде негативних аспектів у строковій службі.

Ще один важливий момент - це реакція суспільства та відсутність комунікації з боку влади. Через що важливо описати у пропонованому законопроєкті граничний мобілізаційний вік.

"Це, своєю чергою, закономірно призведе до, м’яко кажучи, великого подиву двадцятирічних громадян, які після проходження БВС цілком законно отримуватимуть повістки на відправлення до частин. Як такі "сюрпризи" вплинуть на довіру суспільства до суб’єктів владних повноважень і на консолідацію навколо наявного державного апарату, - питання риторичне", - вважає він.

Також юрист переконаний, що нововведення - запізніле як для країни, що має багаторічну практику війни. Проте введення базової військової підготовки стане загальносвітнім та корисним, адже противник воює не тільки з армією, а й з усім українським народом, запускаючи ракети по об’єктах цивільної інфраструктури та диверсійні групи, одна з яких днями розстріляла простого жителя Сумщини.

"За таких умов немає нічого поганого в уміннях юнаків влучно стріляти з автомата й накладати турнікет", - резюмував Володимир Романчук.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що існує десять категорій військовозобов'язаних, які можуть бути покликані щодо мобілізації на військову службу за їхньою згодою і лише за місцем проживання.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація, цілі Путіна і умови кінця війни: основні тези інтерв'ю Зеленського Channel 4

В Чехії поставили крапку в питання видачі українських чоловіків: заява МЗС

Що чекає на військовозобов'язаних з появою е-реєстру: у Міноборони відповіли