RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В ООН підтвердили страту окупантами ще понад 30 українських військовополонених

Моніторингова місія ООН у новому звіті про ситуацію з правами людини в Україні підтвердила черговий воєнний злочин російської армії – страту окупантами щонайменше 32 українських військовополонених.

Про це йдеться в 38-му звіті ООН про ситуацію з правами людини в Україні.

Читайте також: Доля обмінного фонду: як живуть та чим займаються в Україні полонені росіяни

Звіт підготовлений за період з 1 грудня 2023 року до 29 лютого 2024 року. Моніторингова місія ООН вказує, що впродовж цього періоду експерти провели опитування 60 українських військовополонених, що провели в російському полоні від кількох тижнів до майже двох років та були нещодавно звільнені.

Слова військових підтвердили зокрема "...випадки поширених катувань або такого, що принижує гідність, поводження і покарання українських військовополонених у російському полоні", а також тримання під вартою, умови якого не відповідають нормам міжнародного права.

Крім того, у звіті наголошено на тому, що в період проведення моніторингу, експерти отримали та задокументували повідомлення про очевидну страту щонайменше 32 нещодавно захоплених українських військовополонених у 12 окремих інцидентах. Моніторингова місія ООН перевірила три з цих інцидентів, у яких російські військовослужбовці стратили сімох українських військовослужбовців на полі бою.

Моніторингова місія також наводить приклад того, як російські військові використовують українських військовополонених як живий щит. Зокрема станом на 29 лютого 2024 року, експерти отримали підтверджувальну інформацію щодо одного з таких відео.

Нагадаємо, раніше бійці ЗСУ розповіли, як виживали і що їли в російському полоні.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни цинічно розстріляли двох українських полонених: відео, 18+

Черговий злочин росіян: біля Новомихайлівки окупанти розстріляли 6 полонених бійців

Черговий злочин: росіяни розстріляли полонених на Донбасі, відео