RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Україні ввели графіки відключення світла, в двох областях ситуація дуже складна

Через ракетні обстріли російських окупантів у кількох областях в Україні запроваджено графіки відключення світла – найскладніша ситуація на Харківщині.

Про це повідомляє "Укренерго" у Telegram-каналі.

Зазначається, що у всіх містах, що постраждали від дій країни-терориста, повністю заживлена критична інфраструктура та відновлено роботу електротранспорту

Наразі обмеження щодо споживання електроенергії діють у Харківській та Одеській областях. У Хмельницькій області та Кривому Розі поки що обмежень немає, але при зростанні споживання можуть ввести графіки. Тому українців просять заощаджувати електроенергію.

"Відновлено можливість подачі електроенергії мережами обленерго для всіх споживачів, які знеструмлені внаслідок ракетних та дронових атак росіян на енергооб'єкти. Але на підстанціях "Укренерго", які передають електроенергію від електростанцій у мережі обленерго, пошкоджено важке високотехнологічне обладнання, заміна якого потребує часу. Тому високовольтні мережі не можуть передавати великі обсяги електроенергії, необхідні для покриття всіх потреб споживачів. Тому в найбільш постраждалих регіонах споживачі одержують електроенергію чергами - тобто діють графіки погодинних відключень", - пояснили в компанії.

Читайте також: Росіяни завдали удару по Одещині, частина міста залишилася без світла

На електростанціях, що постраждали від ракетних атак з боку Росії, тривають ремонтні роботи. Рятувальні служби також продовжують розбирати завали, а також фіксувати пошкодження. Внаслідок воєнних дій відбулися нові перерви в електропостачанні у Дніпропетровській та Донецькій областях, повідомили у "Укренерго".

Загалом в енергосистемі не відчувається дефіциту, а сонячна погода сприяє ефективній роботі сонячних електростанцій. Протягом доби планується імпорт електроенергії з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови на суму 12802 МВт * год. Експорт електроенергії наразі не проводиться.

Яка ситуація зі світлом станом на 27 березня у Харкові, Одесі та на Хмельниччині

У "Харківобленерго" заявили, що обсяги руйнувань у Харкові поки що не дозволяють одночасно подавати електрику у всі будинки. В "Укренерго" тим часом зазначають, що енергетики поетапно відновлюють енергоживлення Харкова. Загоєна вся критична інфраструктура міста, з'явилося світло, хоч і з певними обмеженнями, у будинках городян. Пом'якшити графіки відключень, що діють у Харкові, можливо, вдасться на вихідних – завдяки зниженню споживання через потепління у суботу-неділю. Відновлення ж енергопостачання міста в повному обсязі може зайняти від одного до двох тижнів за відсутності нових масованих атак.

В Одесі 27 березня продовжують діяти графіки стабілізаційних відключень. При цьому, кількість годин зі світлом залежить від обсягу енергоспоживання.

Також відключення за графіками можуть запроваджувати у Хмельницькій області. Використовувати їх планують лише в пікові години. При цьому енергетики зазначили, що годинник вечірнього максимуму змістився. Найбільш критичними періодами для електромереж стали проміжки з 07:00 до 11:00 та з 18:00 до 22:00.

Раніше ми писали, що частина України перейшла на графіки відключення світла.

  • Вас може зацікавити: