RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

В Раді заблокували закон щодо повторного медогляду обмежено придатних

У Верховній Раді зареєстрували одразу дві постанови про скасування голосування в цілому як за закон законопроекту №10313 щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист. За цим законом чоловіки, які були визнані обмежено придатними, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд.

Про це пише Судово-юридична газета.

Зазначається, що до другого читання Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки врахував поправку, згідно з якою передбачено "установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби".

Згодом представник профільного комітету нардеп від "ЄС" Федір Веніславський зауважив, що обмежено придатних можуть відправити у бойові підрозділи.

Читайте: "Обмежено придатних" зможуть відправляти у бойові підрозділи: якими будуть нові правила

"Коли ми наведемо лад і чітко визначимо, хто придатний, а хто непридатний, вони можуть бути мобілізовані, якщо будуть придатними, і повинні поповнити вакантні місця в бойових підрозділах і бригадах", – зауважував народний депутат.

Як зазначає голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, у проекті постанови про скасування голосування за цей закон, підготовлені до другого читання матеріали до законопроекту 10313 були надані в день розгляду законопроекту на пленарному засіданні парламенту. Порівняльна таблиця до законопроекту містить 231 поправку, тому детально ознайомитися і вивчити текст проекту, до прийняття рішення по ньому в цілому, народні депутати України не мали можливості.

В свою чергу, нардеп від "ЄС" Георгій Мазурашу зазначає, що врахована поправка №228 також містить норми, які не були предметом розгляду законопроекту 10313 в першому читанні.

"Такі ухвалені в порушення Регламенту норми вже викликали чималий негативний резонанс в суспільстві. По суті це призведе до того, що чимало реально не придатних для виконання бойових завдань громадяни, які тепер визнані "обмежено придатними", будуть, як у відомому анекдоті, визнані, "за рекомендаціями зверху", "придатними" і відправлені туди, де з них реально й не може бути користі для справи оборони. З іншого боку, частина обмежено придатних, які підуть проходити повторне ВЛК, прогнозовано стануть жертвами корупційних схем. В такій парадигмі вже і з реально непридатних будуть намагатися взяти якісь "гонорари" за офіційне визнання такими. Або визнавати їх придатними, з подальшим створенням непотрібних зайвих проблем з ними у військових підрозділах. Відповідно, доцільно було б скасувати ухвалене з порушеннями Регламенту рішення про прийняття законопроекту в цілому, аби в подальшому виправити очевидні помилки, у т.ч. враховуючи здоровий глузд", - пояснив він.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні обмежено придатні громадяни, як правило, направляються для проходження служби до тилових підрозділів.

  • Читайте також:

Мобілізація-2024: як зараз ВЛК визначає ступінь придатності

Кому зі студентів залишать відстрочку від мобілізації: у Раді дали пояснення щодо нового закону

"Ідею хоронять": Рада відхилила поправку щодо демобілізації