RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна б'є по російських НПЗ дронами зі штучним інтелектом

Українські ударні безпілотники великої дальності "Лютий", який розробив "Укроборонпром" як аналог ірансько-російських дронів Шахед-131/136, наводяться на ціль з високою точністю завдяки системі штучного інтелекту. Власне, саме такі БПЛА завдали удари, щонайменше, по дев'яти НПЗ на території Росії.

Про це повідомило видання CNN.

Видання зазначає, що точних ударів по цілях на території РФ вдалось завдати завдяки системі "машинного зору", яка була інтегрована в українські безпілотники.

Читайте: Чим Україна могла вдарити по авіазаводу у Таганрозі: фото і характеристики "лютого" дрона

Джерело, близьке до української програми безпілотників, розповіло, що штучний інтелект дозволив дронам "орієнтуватися та уникати перешкод".

"Точність під час глушіння забезпечується завдяки використанню штучного інтелекту. Кожен літак має бортовий комп’ютер із супутниковими даними та даними про місцевість. Польоти визначені заздалегідь з нашими союзниками, літаки дотримуються плану польоту, щоб ми могли уражати цілі з метровою точністю", – пояснило джерело.

Тобто, дрон "Лютий" здатен у реальному часі коригувати напрямок польоту, порівнюючи побачені перед собою об’єкти із закладеною у комп’ютер мапою. Таким же чином дрон знаходить та вражає необхідний об’єкт на території заводу.

Окрім того, штучний інтелект робить українські ударні безпілотники взагалі нечутливими до російських систем радіоелектронної боротьби, що здатні підміняти сигнали GPS та таким чином збивають дрони з курсу.

Безпілотник далекого радіусу масою 250-300 кілограмів здатен нести відносно важку бойову частину вагою 50 кг на відстань понад 1000 кілометрів. БЧ дрону має товстостінний металевий корпус з насічками великого розміру для завдавання потужних уламкових ушкоджень в радіусі ураження. Його застосовували для ураження по Новолипецькому металургійному комбінату, Нижньогородському заводу із виробництва вибухових речовин, авіабазі у Енгельсі тощо.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що під Пітером припинив роботу завод компанії "Новатек" внаслідок атаки дронів Служби безпеки України за нафтовим терміналом у морському порту Усть-Луга

  • Читайте також:

У Тулі "прилетіло" в завод з виробництва ЗРК: фото і відео

У Росії лунали вибухи в кількох областях: всі подробиці

У Воронежі сталася потужна "бавовна": фото та відео