RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Яким буде бронювання військовозобов'язаних співробітників: у Раді озвучили умови

Поки у Верховній Раді готують новий законопроєкт про мобілізацію №10449 до голосування на другому читанні, у понеділок, 1 квітня, голова комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха представив модель економічного бронювання, вказавши на важливі умови.

Про це повідомляє Європейська бізнес-асоціація.

Читайте також: На війну точно не заберуть: хто має право на бронь від мобілізації у квітні

Зауважується, що розробка концепції моделі економічного бронювання проходить паралельно тому, як триває робота над основним законопроєктом про мобілізацію. Вказано, що задачею Комітет ВРУ є, вивчивши потенційний фінансовий і економічний вплив мобілізації, створити варіант економічного бронювання працівників.

У Комітеті пропонують модель економічного бронювання співробітників для того, щоб бізнес зміг мати додаткову можливість забронювати потрібних для себе працівників.

Як та скільки працівників можна забронювати

Модель передбачає, що бізнес може забронювати до 50% від загальної кількості військовозобов’язаних співробітників.

Серед головних умов бронювання вказано наступні:

  • відсутність податкових боргів;
  • сплата військового збору на кожного працівника по формулі: 1,5% від зарплати + фіксована ставка у розмірі 20 тисяч грн/місяць.

Для бронювання співробітників необхідно буде виконати наступні кроки:

  1. Сплата збору: бізнес подає дані про працівників на електронному порталі, надає квитанцію про сплату збору, а у випадку ФОП – довідку про рух коштів.
  2. Верифікація: податкові органи онлайн підтверджують відсутність заборгованості, далі – онлайн-перевірка особи заброньованого. Людина отримує QR код жовтого кольору, що підтверджує процедуру бронювання. Проте оновити персональні дані в ЦНАП для валідації бронювання варто протягом 60 днів.
  3. Оновлення даних: заброньований співробітник в ЦНАПі оновлює дані та валідує бронювання. Кожен заброньований працівник в результаті має отримати зелений QR код, що підтверджує бронювання.

Для ФОП діє додаткова вимога – подання довідки про наявність обороту на суму, не менше вартості 3 місяців бронювання для підтвердження реальної активності.

Зауважується, що ця модель бронювання поширюється на всіх найманих працівників та ФОП, втім не поширюватиметься на дефіцитні ВОС, тобто військово-облікові спеціальності.

Бізнес може самостійно обрати, кого зі співробітників має намір забронювати. Проте навіть економічна бронь не дає дозвіл на виїзд.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, хто повинен з’явитися в ТЦК з 1 квітня без повістки.

  • Вас також може зацікавити:

Бронювання від мобілізації за гроші: що вирішили нардепи

Зеленський підписав закон щодо "обмежено придатних": якими будуть нові правила

Для обмежено придатних ухвалили нові правила проходження ВЛК

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.