RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Правила мобілізації засуджених українців: якими будуть вимоги та винятки

У разі ухвалення Верховною радою у другому читанні законопроєкту №11079-1 в країні стане можливою добровільна мобілізація засуджених. Однак вступити до лав Збройних сил України зможуть далеко не всі.

Такі деталі уточнила голова партії "Слуга народу", очільниця комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування ВРУ Олена Шуляк, пише РБК-Україна.

Читайте також: Зеленський підписав мобілізаційний закон: всі подробиці про нові правила

За її словами, законопроєкт про мобілізацію засуджених підпадає під категорію не надто популярних рішень. Його норми досі дискуються, тому цілком можливо, що ще будуть певні правки. Їх має розглянути також правоохоронний комітет. Тільки після зможе потрапити на голосування у другому читанні.

Загалом проєкт закону передбачає:

  • згоду засуджених на мобілізацію;
  • відповідність низці категорій;
  • належний стан здоров’я.

"Перш за все вони будуть проходити медичний огляд, який відбуватиметься двічі. Перший - безпосередньо в місці, де вони відбувають таке покарання, а другий - під час проходження ВЛК. Всі засуджені, які виявили бажання бути мобілізованими, і захищати країну, будуть також обов'язково проходити психологічну експертизу, також обов'язково потрібна буде згода командира військової частини", - розповіла нардеп.

Таким чином, передбачать певний механізм для відправлення таких осіб на фронт. Так, після збору документів (заяви засудженого, згоди військової частини, медичних довідок) вердикт має ухвалити суд, чи може особа підписати контракт і бути умовно-достроково звільненою.

Також документ передбачатиме винятки. Згідно з якими, не зможуть підписати контракт і бути мобілізованими громадяни:

  • які скоїли злочини проти основ нацбезпеки;
  • колаборанти;
  • особи, які здійснили вбивства;
  • вчинили інші тяжкі злочини (сексуальне насильство).

Окрім того, за засудженими, які проходитимуть військову службу, здійснюватимуть певний адміністративний нагляд.

"Нагляд будуть здійснювати командири таких частин, такі засуджені будуть знаходитись на спеціальному військовому обліку. Підвищується кримінальна відповідальність, якщо такий засуджений вже підписав контракт, але вирішив піти з поля бою. Всі засуджені будуть служити в окремих спецпідрозділах, або в окремих військових частинах, вони не будуть знаходитись всі разом з нашими військовослужбовцями", - додала очільниця комітету.

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що чекати обмежено придатним і чи зможуть їх притягнути до відповідальності.

  • Вас може зацікавити:

Штраф підвищать у 5 разів: яке покарання готують в Раді для ухилянтів

Ухилянтів таки уріжуть в правах: яке покарання залишили в новому законопроєкті про мобілізацію

160 сторінок правок: Рада почала другий етап розгляду законопроєкту про мобілізацію