RU  UA

В Херсоні - постійні обстріли, на окупованих територіях – терор: як виживає багатостраждальний регіон

Росіяни регулярно завдають обстрілів по Херсону, влучаючи зокрема у критичну інфраструктуру чи житлові будинки. Найбільше від ворожих обстрілів страждають прибережні райони Херсона. Допоки на тимчасово окупованих територіях Херсонщини діє російська пропаганда, на деокупованих частинах також є певні виклики.

Про ситуацію в Херсоні, постійні обстріли та роботу на деокупованих територіях розповів в етері Апостроф TV перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Читайте також: Затримання перетворились на бізнес: що творять росіяни на окупованій Херсонщині

Він зауважив, що ворог продовжує обстрілювати Херсонську область – нещодавно вдарив по Херсону та Бериславу:

"Під обстрілами були Херсон і Берислав. Застосовувалися РСЗВ і КАБ. В Бериславі вражений житловий будинок, але ніхто не постраждав".

Соболевський відзначає, що найбільше від обстрілів страждають прибережні райони Херсону – там залишилось мало місцевих мешканців, хто відмовився евакуюватись:

"Прибережні райони Херсону найбільше страждають від обстрілів, проте життя нам продовжується. Людей там залишилося мало. Ті, хто лишилися, відмовляються від евакуації".

Перший заступник голови Херсонської облради зауважив, що на тимчасово окупованих територіях наразі примусово не мобілізують до армії противника, проте діє пропаганда:

"На окупованих територіях поки що немає масової примусової мобілізації, переважно використовується пропаганда. Примус використовується тільки при постановці на військовий облік. Зараз випадки залучення українців до російської армії поки що одиничні".

Він розповідає про те, що людям, у яких немає російських документів, відмовляють в наданні медичних послуг, що стосовно харчів – вони є, проте також місцеві, ті, що завезені з Росії, неякісні, але дорогі:

"Громадянам без російських документів відмовляють у медичних послугах. Від системи охорони здоров’я лишилося 30-35%. Продукти харчування є, але переважно місцеві. Завезені продукти з Росії дуже низької якості. А ціни при цьому навіть вищі, ніж в Криму".

Що стосовно деокупованих територій Херсонщини – Соболевський вказує, що там не вистачає робітників для аграрного сектору, тому запрошують людей з інших регіонів, проте з розміщенням також виникають проблеми.

"На деокупованій території в аграрному секторі не вистачає робітників. Намагаються запрошувати людей з інших регіонів. Проте часом людей нема де поселити через значні руйнування, – вказує він та додає, що таки вдалося збільшити площі для посіву врожаю, та ризик виявлення неліквідованого боєприпасу на полі зберігається: – Незважаючи на це, аграрії збільшили посівні площі. Наразі розміновано близько 40% території. Проте ризик того, що там залишилися якісь боєприпаси, ще існує. Тому дуже важливо при зустрічі з боєприпасами нічого не робити з ними самостійно, а звертатися до фахівців ДСНС".

Нагадаємо, раніше в ISW спрогнозували ситуацію після отримання Україною допомоги.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни знесли підʼїзд пʼятиповерхівки на Херсонщині: жахливі фото

Над Херсонщиною збили російський Су-34: відео з місця падіння

Росіяни завдали авіаудару по Бериславу на Херсонщині, постраждали 15 людей. Фото