RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Ситуація під Авдіївкою важка: ISW оновив карти боїв в Україні

На фронті тривають активні позиційні бої – ворог має невеликий успіх у просуванні на Авдіївському напрямку у спробі досягти подальших тактичних успіхів. Ймовірно, противник хоче захопити якомога більше території до прибуття американської допомоги.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Читайте також: У "бригаді 200" нове поповнення: свіжі дані про військові втрати Росії

Луганська область

На лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна 25 квітня тривали позиційні бої, але ISW не фіксував зміни на фронті. Позиційні бої тривали:

  • на північний захід від Сватового біля Берестового і Стельмахівки;
  • на південний захід від Сватового біля Нововодяного, Дружелюбівки, Макіївки і Невського;
  • на захід від Кремінної біля Тернів, Торського і Зарічного;
  • на південь від Кремінної біля Серебрянського лісництва і Білогорівки.

Донецька область

25 квітня тривали позиційні бої на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута). Геолокаційні дані свідчать, що українські війська просунулися далі на схід від Верхньокам'янського (на схід від Сіверська), ніж оцінювалося раніше, але, ймовірно, це просування сталося раніше. Бойові дії тривали на схід від Сіверська біля Верхньокам'янського і на південний схід від Сіверська біля Спірне і Виїмки.

Бої біля Часового Яру тривали, але без змін лінії фронту. Бої тривали на східній околиці Часового Яру, в Новому мікрорайоні (південний схід) та на південний схід біля Іванівського та Кліщіївки.

Аналітики згадують, як український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російське військове командування, ймовірно, розуміє, що окупантам ризиковано просуватися далі в напрямку Часів Яр і Ступочок без подальшого просування на південному фланзі в районі Іванівського і Кліщіївки.

Фахівці згадують, що 25 квітня російські війська просунулися на захід від Донецька на тлі тривалих російських наступальних операцій у цьому районі. Аналітики центру ISW спостерігали лише візуальне підтвердження того, що російські війська просунулися до південно-західної околиці заводу.

Крім того, російські війська продовжували наступати на захід від Донецька в районі Красногорівки та Георгіївки, а також на південний захід від Донецька в районі Новомихайлівки та Водяного.

Ситуація біля Авдіївки

"Російські сили стабілізують свій невеликий виступ на північний захід від Авдіївки та можуть досягти подальших тактичних успіхів, які можуть змусити українські сили відійти з інших тактичних позицій уздовж лінії фронту на захід від Авдіївки до більш придатної для оборони лінії", – пишуть аналітики ISW про ситуацію на Авдіївському напрямку.

Зауважується, що російські війська просунулися в центр Соловйова (на північний захід від Авдіївки). В звіті вказано, що росіяни спрямували бойову силу на передовій на північний захід від Авдіївки та намагаються розширити своє проникнення в українську оборону в цьому районі.

"Російські наступальні операції на захід від Авдіївки спрямовані на використання можливостей для тактичних здобутків, тоді як російська наступальна операція із захоплення Часового Яру відкриває російським військам найближчі перспективи для оперативного значного прогресу", – йдеться в звіті ISW.

Проте аналітики вважають, що навіть якщо російські тактичні успіхи змусять українські сили відійти на позиції далі на захід, нинішні російські успіхи на північний захід від Авдіївки навряд чи стануть значущими досягненнями в оперативному плані. Крім того, додається, що росіяни можуть тиснути в спробі захопити якомога більше територій перед тим, як прибуде допомога США у сфері безпеки та значно покращить обороноздатність України найближчими тижнями.

В звіті також зауважується, що окупанти нещодавно просунулися вперед у прикордонній зоні Донецької та Запорізької областей на тлі позиційних боїв 25 квітня. Геолокаційні кадри свідчать, що російські війська просунулися на південний схід від Урожайного (на південь від Великої Новосілки). Російський мілблогер вказував, що росіяни проводять штурми південних околиць Урожайного після інтенсивних повітряних ударів, що тривали кілька днів. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські війська безуспішно атакували поблизу Старомайорського (на південь від Великої Новосілки).

"Південна вісь"

Вчора позиційні бої тривали на заході Запорізької області, проте без підтверджених змін фронту. Позиційні зіткнення тривали поблизу Роботиного та на північний захід від Вербового (на схід від Роботиного).

Вчора бої тривали на східному (лівому) березі Херсонської області, зокрема біля Кринок, 25 квітня. Російський мілблогер згадував, що росіяни почали частіше використовувати безпілотник та наносити обстріли поблизу Кринок.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Україна відводить з передової танки Abrams.

  • Вас також може зацікавити:

Росія може змінити тактику і обрати нові цілі ударів по Україні - звіт ISW

Ворог всерйоз націлився на Часів Яр: яка ситуація в найгарячішій точці фронту

Наступ росіян придушать: в ISW спрогнозували ситуацію після отримання Україною допомоги