RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Литва виступила за повернення в Україну чоловіків призовного віку

В Литві, де раніше Міноборони заявили про готовність посприяти поверненню в Україну чоловіків-військовозобов’язаних, президент Литви Гітанас Науседа і прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте поділяють думку, що варто допомогти Україні в цьому питанні, проте є умова – подібне рішення потребує консультацій на рівні ЄС.

Про це йдеться в повідомленні від LRT.

Читайте також: Повернення військовозобов'язаних чоловіків до України: Польща зробила гучну заяву

У матеріалі зауважується, як Україна внесла зміни до закону про мобілізацію, а також вирішила зупинити консульські послуги та видачу нових паспортів військовозобов’язаним чоловікам за кордоном. З огляду на це президент Литви Гітанас Науседа вказав під час дебатів на радіо LRT у понеділок:

"Україна повинна мати свої мобілізаційні плани. Україна повинна мати засоби та інструменти, щоб запросити своїх молодих чоловіків служити своїй батьківщині. Ми повинні співпрацювати з Україною в усіх сенсах".

Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте вказує, що Литва також могла б допомогти Україні в цьому питанні, проте деякі заходи потребують обговорення на рівні ЄС.

"Ми, напевно, могли б шукати якісь способи, щоб переконатися, що людина виконала свій мобілізаційний обов'язок або звільнена від нього, коли ми розглядаємо питання про продовження посвідки на тимчасове проживання, – вказала Шимоніте. – Але нам потрібно працювати не лише з українською владою, але й ширше, оскільки зараз ЄС має так званий тимчасовий захист для українців".

LRT зауважує, що за даними Департаменту міграції, понад 29 000 українських чоловіків призовного віку мають дозвіл на проживання в Литві. Крім того, зараз немає ніяких правових підстав, що могли б зобов’язати Литву сприяти Україні в процесі мобілізації чоловіків призовного віку – це скоріше, як наголошує Евеліна Гудзінскайте, голова Департаменту міграції, "політичне питання":

"Це політичне питання. Той факт, що Україна чи інша країна оголосила мобілізацію, не має на нас жодного впливу, згідно з нашим законодавством. Будь-яка реакція, якщо вона буде, буде політичним рішенням Литви".

А для того, щоб діяти далі, необхідно прийняти певні національні законодавчі ініціативи: "Для виконання цих рішень необхідно буде прийняти деякі національні законодавчі ініціативи, але знову ж таки, виникне величезне питання про те, як це буде сумісно з законодавством ЄС".

Нагадаємо, раніше в США відповіли, чи допоможуть Україні в поверненні військовозобов’язаних.

  • Вас також може зацікавити:

Скільки військовозобов'язаних українців перебуває за кордоном: журналісти оприлюднили цифри

Припинення консульських послуг за кордоном: яка реакція біженців і юристів на рішення МЗС

Варто бути реалістами: чи підуть воювати українці, які виїхали за кордон

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.