RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Мобілізація, нові тарифи і найважливіша пора для випускників: що чекає українців з 1 травня

Вже з травня на українців чекає велика кількість нових запроваджень та важливих дат – від свята Великодня до основних сесій Національного мультипредметного тесту та набуття чинності закону про мобілізацію.

Тому далі "Апостроф" розкаже, на які зміни чекати з 1 травня.

Читайте також: Річний тариф на газ закінчується: скільки коштуватиме кубометр з 1 травня

Закон про мобілізацію

З 18 травня, тобто через місяць після офіційної публікації, в Україні набуває чинності закон про мобілізацію № 10449, який президент України Володимир Зеленський підписав 16 квітня.

Національний мультипредметний тест

14 травня розпочнеться головна сесія Національного мультипредметного тесту – триватиме до 25 червня 2024 року. Важливі дати для учасників тестування цього року:

  • з 8 травня учасники, які зареєструвалися на основні сесії НМТ, зможуть завантажити запрошення для участі в тестуванні;
  • з 10 по 15 травня – реєстрація на додаткову сесію НМТ. Зміни до реєстраційних даних можна буде вносити до 19 травня.

Зміна правил дорожнього руху

З 1 травня в Україні вступає в дію оновлений набір ПДР – усім водіям в Україні тепер необхідно використовувати денні ходові вогні або ближнє світло фар за межами населених пунктів протягом усього року. Це правило діяло лише в певний період – тепер денні ходові вогні або ближнє світло фар варто вмикати постійно, рухаючись за містом.

Кабінет Міністрів України ухвалив це рішення у осінь 2023 року. Зміни стосуються всіх категорій транспортних засобів, які рухаються за межами міст і сіл. У випадку їх відсутності вимагається використання ближнього світла фар.

Евакуаційні рейси УЗ з Донеччини

З 2 травня обов'язки з прийняття евакуйованого населення з Донецької області перейдуть від Рівненської області до Волинської області – Волинь стане новим пунктом призначення для евакуаційних поїздів з Покровська на Донеччині.

Поїзди до Волинської області відправлятимуться раз на вісім днів, з плановими датами виїзду – 2, 5, 10, 18, та 26 травня.

Великдень

У 2024 році як ПЦУ, так і УГКЦ святкуватимуть Великдень 5 травня. У католицьких церквах цьогоріч Великдень припав на 31 березня. Така різниця у датах виникає через використання різних систем обчислення дати Великодня.

Оформлення субсидій

Уже з травня 2024 року більшість українців, які користуються житловими субсидіями, отримають їх автоматично на неопалювальний період, проте головною умовою буде те, що за цей час не було змін у майновому стані або складі домогосподарства.

Але деяким групам споживачів необхідно подати нову заяву після 1 травня для перепризначення субсидій. Це стосується таких осіб:

  • ті, хто орендує житло і оплачує комунальні послуги;
  • мають у домогосподарстві внутрішньо переміщених осіб;
  • проживають у кількості меншій, ніж зареєстровано осіб;
  • потребують допомоги на придбання скрапленого газу чи інших видів побутового палива.

Зміна цін на комунальні тарифи

В травні ситуація з тарифами буде наступною:

  • Ціни на газ. Для клієнтів Нафтогазу в Україні – залишатимуться стабільними на рівні 7,96 грн за кубометр. У інших постачальників ціни коливаються від 7,7 до 9,90 грн за кубометр.
  • Ціни на електроенергію. Вони залишатимуться на рівні 2,64 грн за кВт-год. Крім того, українці мають можливість зекономити на електроенергії, використовуючи двозонні та тризонні тарифи, які передбачають нижчу вартість енергії у нічний час з 23:00 до 07:00.
  • Ціни на водопостачання. У деяких містах з 1 травня ці тарифи зростуть. Місцева влада в цих населених пунктах мають право самостійно встановлювати тарифи, що призводить до істотного збільшення вартості, подекуди до 40%. У великих містах обласного значення НКРЕКП заборонила підвищувати тарифи на водопостачання та водовідведення у травні – плановане підвищення цін на воду у Києві та інших великих містах було відкладене.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яким буде тариф на світло з 1 травня.

  • Вас також може зацікавити:

Мобілізація з 1 травня за новими правилами: хто має прийти в ТЦК без повістки

Вступ до вишів у 2024 році: про що треба знати абітурієнтам

Бюджетний пазл складається? Чи вистачить грошей на пенсії і субсидії у 2024 році