RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Вступ до вишів у 2024 році: про що треба знати абітурієнтам

У 2024 роцы процес складання НМТ суттєво зміниться: від часу для проведення тестування до впровадження спостереження.

Про це повідомила директорка українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Читайте також: Вступна кампанія 2024: в Україні оновиться формат та ще один предмет стане обов'язковим

У цьому році за процесом іспиту знову будуть слідкувати через відеоспостереження, але додадуть пряму трансляцію. Це допоможе зафіксувати порушення процесу або ж списування.

У 2024 році пороговий бал іспиту збільшиться — тепер необхідно буде набрати щонайменше 10% від максимальної кількості тестових балів, аби отримати результат 100 за шкалою 100-200 балів. Однак для української мови потрібно буде здобути вже 15%.

Також зміниться система й підблоків іспиту. Цього року черговість предметів для складання НМТ випускники зможуть обрати самостійно. Зокрема, йдеться про першу частину підблока, до якого входить українська мова та математика, а у другій — історія України та предмет на вибір.

Важливо зазначити, що у межах двох категорій іспитів змінити черговість буде неможливо. Наприклад, пройти спочатку тест з історії України, а вже потім обрати українську мову, не можна.

Тестові форми будуть унікальними, проте до них включать певну частину завдань з тестів ЗНО минулих років. Тому в УЦОЯО радять знайти тести по ЗНО минулих років, щоб краще підготуватися до мультитестування. Завдання незалежного оцінювання можна знайти у вільному доступі у мережі.

Дати проведення НМТ не оприлюднять. Таке рішення Міносвіти разом з УЦОЯО ухвалили з міркувань безпеки. Буде погоджено лише період проведення основної та додаткової сесії складання НМТ.

Розпочнеться тестування наприкінці травня, найбільша кількість тестових днів припадає саме на кінець травня та початок червня. Додаткову сесію НМТ для тих, хто не зміг взяти участь в основній сесії через серйозні причини, мають провести у липні 2024 року.

Інформацію про дату та місце проведення іспиту кожен учасник зможе побачити у персональному кабінеті на сайті УЦОЯО не пізніше ніж за 10 днів до тестування.

Реєстрація на основну сесію національного мультипредметного тесту почнеться у березні 2024 року та триватиме до початку квітня. Триватиме вона в режимі онлайн, проте точних дат початку ще не назвали. Їх оприлюднять після того, як погодять графік проведення НМТ- 2024.

Як зареєструватися на НМТ-2024? Учаснику потрібно створити персональний електронний кабінет на сайті УЦОЯО, потім завантажити туди вказані документи, інформацію про себе, а також обрати предмети, які він складатиме під час тестування.

У 2024 році НМТ передбачає три обов'язкових предмети: українська мова, математика та історія України. Четвертий предмет можна обрати довільно, це можуть бути: фізика, хімія, біологія, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, географія, українська література.

Національний мультипредметний тест триватиме чотири години з перервою. Дві години триватиме перший блок іспиту з української мови та математики, потім — перерва 20 хвилин та другий блок завдань з історії України та довільний предмет.

Раніше ми розповідали про те, яким буде навчання у вишах та коледжах.

Вас може зацікавити:

Пільги на навчання для полонених та їхніх дітей: що потрібно знати під час вступу до ВНЗ і не тільки

Реєстрація е-кабінету вступника: покрокова інструкція та якої помилки припускаються абітурієнти

В Україні реформуватимуть військові кафедри: що має змінитися