RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Росія тисне, маємо відбитися: ситуація на Харківщині станом на 10 травня

Росія продовжує тероризувати Харків – ворог активізувався як у питанні обстрілів міста, останній з яких росіяни здійснили сьогодні, так і на фронті, зокрема біля Вовчанська. Там тривають бої з російською піхотою, ворог активно залучає авіацію, використовує РЕБ та розвідувальні БпЛА.

"Апостроф" зібрав актуальну інформацію про ситуацію на Харківському напрямку.

Читайте також: Час Х наближається: де Росія готує удар, а де буде імітація

Окупанти посилили обстріли

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов сьогодні в Telegram-каналі написав, що окупанти посилили обстріли на північному напрямку - передусім противник завдає ударів по місту Вовчанськ.

Він зауважує: "Усю ніч тривали обстріли з КАБів, РСЗВ та артилерії. Були безуспішні спроби ДРГ прорвати кордон".

Синєгубов додає, що Збройні сили України тримають позиції: "не втрачено жодного метра". За його словами, угрупування противника не становить загрози для Харкова, сил росіянам вистачає лише для провокацій на північному напрямку.

"Усі органи влади працюють, перебувають на місцях та виконують свої обов‘язки. Закликаємо цивільне населення прикордонних населених пунктів бути в укриттях, адже для ворога немає різниці завдавати ударів по військовій інфраструктурі чи по цивільним беззбройним людям", - наголосив Синєгубов.

Ситуація на фронті

Моніторинговий канал в Telegram повідомляв сьогодні, що на Харківському напрямку тривають бої з російською піхотою – зіткнення ведуться в районі Борисівка, Пильна, Красне. Є безуспішні спроби російських окупантів атакувати на напрямках Гоптівка та Стрілеча. Також зауважується, що на напрямку Гатище противник зазнав невдачі, а тому перегруповує війська.

Станом на зараз російські штурми відбуваються групами піхоти без залучення колісної та гусеничної техніки, проте за підтримки тактичної та армійської авіації – фіксується активна робота російського РЕБ та ворожих розвідувальних БпЛА

Моніторинговий канал зауважив, що українська артилерія та мінометні розрахунки працюють по скупченню російських тактичних груп, а також відбувається інтенсивне застосування FPV-дронів по окупантах.

Разом з цим боєць 24 ОШБ "Айдар" наголошував, що у зараз напрямку Вовчанська Харківської області, що розташований приблизно за 70 км від Харкова, там спостерігається дуже складна ситуація – зокрема особливо важкою була ця ніч на 10 травня. Додається, що найближчим часом варто очікувати залучення основних резервів російського війська. Боєць 24 ОШБ "Айдар" також попросив жителів Сумської та Харківської області евакуюватися на безпечну відстань від кордону.

Керівник ЦПД РНБО, лейтенант Андрій Коваленко написав у Telegram, що "ворог має ресурси для активізації дій у прикордонні Харківщини". Проте також додав, що ситуація контрольована: "Сили оборони контролюють ситуацію".

Він вважає ці дії прогнозованими: "Ресурси у ворога є до загострення в прикордонні, про що раніше говорили. Важливо не плутати це зі здатністю захопити Харків, якої немає".

Ситуація з російськими атаками по місту

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш в етері національного телемарафону пояснив, чому інколи настільки складно визначити тип зброї, якими окупанти атакують Харків, зокрема це також стосується масованої атаки, яку ворог здійснив 8 травня. Він вказав наступне:

"Харків знаходиться дуже близько до кордону з РФ і дуже мало залишається часу для виявлення та знешкодження повітряних загроз".

Євлаш сказав, що окупанти використовують для ударів зенітні ракетні комплекси С-300 – під час використання противник приховує ці комплекси, щоб завдати непомітного удару по Харкову. Саме тому ці удари є настільки підступними.

"Повітряні сили використовують всі засоби, обмінюються інформацією з нашими партнерами стосовно розвідки, але, на жаль, інколи противник може проводити підступні удари. Наразі встановлюється тип. Наші партнери з Науково-дослідницького центру мають встановити офіційно, що саме була це за зброя і лише тоді напевне можна буде сказати", - сказав він.

Світло в Харкові: яка ситуація

В етері "Радіо Свобода" генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко вказав, що найскладніша ситуація з енергетикою зберігається у двох регіонах – це Харківщина та Дніпропетровщина. Зокрема у Харкові не можуть забезпечити всіх споживачів світлом – від 200 до 250 тисяч жителів щогодини мають відключення електроенергії.

Очільник YASNO наголосив, що квітень і травень стали місяцями, коли енергоспоживання одне з найнижчих, та навіть попри це спостерігається дефіцит у пікові ранкові та вечірні години споживання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що насправді відбувається на північно-східному кордоні.

  • Вас також може зацікавити:

У Харкові прильот на територію школи: серед постраждалих є діти

Під загрозою великі міста: у ЗСУ назвали варіанти майбутнього наступу росіян

Потужні вибухи і пожежі: які наслідки нічної атаки Росії