RU  UA  EN

Пʼятниця, 28 червня
  • НБУ:USD 40.22
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.22
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Мобілізація в Україні: поліція з 18 травня отримає нові повноваження

Після набуття чинності нового закону про мобілізацію не лише представник ТЦК, але й поліцейський зможе перевірити через "Оберіг" факт того, чи стоїть особа на військовому обліку та чи направлялася їй повістка.

Які повноваження отримає поліція з 18 травня, розповіли в "Судово-юридичній газеті".

Читайте також: Хто не підлягає призову в 2024 році: основні категорії громадян

Закон про мобілізацію також вносить зміни до закону про Національну поліцію стосовно можливості поліції затримувати та доставляти осіб до ТЦК.

Так, за зверненням ТЦК, органів СБУ або розвідувальних органів поліція бере участь у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно з представниками ТЦК, а також здійснює адміністративне затримання та доставлення до цих центрів та органів призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210, 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення (тобто, порушення правил військового обліку та мобілізації).

Якщо ж ТЦК отримає письмову відповідь про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК, то його керівник протягом 5 днів надсилає такому громадянину в паперовій формі засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення вимогу про виконання обов’язку. Надалі ТЦК звертається до суду про обмеження права керування автомобілем.

У разі, якщо суд задовольняє позов ТЦК, то постанова про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання рішення суду про тимчасове обмеження громадянина України у праві керування транспортним засобом надсилається Нацполіції для виконання.

На даний час не зовсім ясно, як відбуватиметься виконання накладення обмеження у праві керування авто, очевидно, це питання ще врегулюють окремим актом.

Раніше ми розповідали про те, як працюватимуть нові правила ВЛК.

  • Вас також може зацікавити:

Порушення правил мобілізації: як виписуватимуть штрафи

СІЗО переповнені: скільки в'язнів можна відправити на війну

Підступна течія затягує: скільки ухилянтів загинуло в Тисі від початку війни