RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

В Україні можуть заборонити онлайн-бронювання ліків в аптеках: пацієнтські організації розповіли про наслідки

Купувати ліки може стати складніше - уряд хоче заборонити можливість бронювати медикаменти зі знижкою на відповідних маркетплейсах,

Про це розповіли у пацієнтських організаціях, пише 24 канал, і закликали не ухвалювати таких змін.

Йдеться про проєкт постанови "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)".

Всеукраїнська Рада захисту прав та безпеки пацієнтів наголошує, що фактично дія документа унеможливить використання суб'єктами господарювання, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, послуг прайс-агрегаторів.

"Зараз 30% покупок в аптеках здійснюються через маркетплейси, аптеки заохочують бронювання онлайн саме знижками, середній розмір яких — 15%. Маркетплейси (apteki.ua, tabletki.ua, doc.ua, та інші) не продають ліки, а лише бронюють – споживач приходить до обраної аптеки, там оплачує і отримує товар. Але основна їх цінність - це пошук найближчої аптеки з потрібними ліками по прийнятній ціні. Тому для громадян втрата майданчиків, на яких можна порівняти ціни та перевірити наявність потрібних лікарських засобів є відкатом в минуле, а не позитивними змінами, як вказано в пояснювальній записці до Постанови", — йдеться у заяві пацієнтської організації.

Пацієнтська організація вказує також на глобальні ризики - блокування аптечних маркетплейсів та прайс-агрегаторів призведе до відсутності конкуренції, монополізації ринку великими мережами й, як наслідок, зростання ціни для споживача.