RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Планку мобілізації підняли: колишнім "обмежено придатним" варто зробити важливу річ

Відповідно до закону про мобілізацію з 18 травня чоловіки призовного віку мають оновити свої дані в ТЦК та СП – ті, в кого був статус "обмежено придатний" можуть його втратити відповідно до нових змін. Адвокатка порадила оновити медичні довідки після повторного обстеження.

Про це розповіла співробітниця Адвокатського Агентства "Пані в Законі" в Telegram-каналі організації.

Читайте також: Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

Вона зауважила, що в наказі №402 "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" Міністерства оборони України були внесені зміни. Окрім того, що сама "придатність" буде ділитись на кілька категорій (ступені придатності до військової служби розширили), від 4 травня 2024 року (адже саме тоді набирають чинності ці зміни) статусу "обмежено придатний до військової служби" не буде.

Крім того, набирає чинності Закон № 3621-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист", що визначає: громадяни, які були визнані обмежено придатними до військової служби раніше, протягом дев'яти місяців з дня набрання ним чинності підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

Співробітниця адвокатського агентства також зауважує на тому, що термін "обмежено придатний" приберуть. Саме тому вона рекомендує: "... якщо у вас є якісь проблеми зі здоров’ям – оновіть вже зараз ваші обстеження, щоб у вас були свіжі медичні довідки".

Також вона радить військовозобов’язаним чоловікам, перед тим, як іти до ТЦК та СП, самостійно відкрити цей наказ №402 з останніми змінами і звірити зі свіжими обстеженнями, які вже будуть на руках:

"...для того, щоб ви самостійно могли приблизно зорієнтуватися, що вас очікує щодо визначення придатності або непридатності".

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли повинні оновити свої дані чоловіки, які були "обмежено придатними".

  • Вас також може зацікавити:

Кому не треба до ТЦК з 18 травня: адвокат назвала категорії

Чоловіки після 18 травня не зможуть оформити два документи: варто поквапитись

Визнають непридатним і виключать з обліку: з якими хворобами очей не мобілізують

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.