RU  UA  EN

Неділя, 23 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Жінки–медики і фармацевти повинні стати на військовий облік, щоб працювати – постанова

Кабінет Міністрів України виключив норму, відповідно до якої жінки-медики та фармацевтки, які не стояли на обліку в ТЦК, могли працевлаштовуватись як невійськовозобов’язані – тепер вони мають стати на військовий облік, щоб працювати.

Про це йдеться в постанові Кабміну від 16 травня 2024 року №563.

Читайте також: Сталося щось дивне: українці повідомляють про численні баги в додатку Резерв+ і базі Оберіг

Постанова "Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів" №563 від 16 травня також має норму, відповідно до якої жінки-медики та фармацевтки не можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані. Норму про те, що якщо вони не отримали військово-облікові документи, то могли працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року, прибрали.

Раніше ця норма передбачала, що жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, тобто не отримували військово-обліковий документ, могли працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані. Ось як йшлося в постанові №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів" від 30 грудня 2022 року:

"Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов'язані до кінця 2026 року".

Норма про те, що керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій повідомляють відповідним ТЦК про жінок, які працюють у зазначених органах, на підприємствах, в установах та організаціях та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку у ТЦК, залишається діяти далі.

При цьому непрацевлаштовані жінки можуть прибути самостійно до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для того, щоб стати на військовий облік.

Також Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" визначає, що за власним бажанням на військовий облік беруться жінки, які:

  • мають спеціальність або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, придатні до проходження військової служби за станом здоров'я та віком,
  • беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.

Нагадаємо, раніше в Міноборони пояснили, кому з чоловіків не потрібен штрих-код ТЦК.

  • Вас також може зацікавити:

"Автоматом" не вийде: в Міноборони пояснили, що буде з колишніми обмежено придатними

В Україні запрацювала е-черга до ТЦК: як записатися

Як оновити свої дані у ЦНАПі без відвідування ТЦК: покрокова інструкція