RU  UA

Об’єкт ядерної тріади РФ: що відомо про РЛС "Воронеж М", яку вразили українські дрони

Дрон ГУР 26 травня зміг уразити радіолокаційну станцію великої дальності "Воронеж М" – об’єкт, що є основою системи попередження РФ про ракетний напад та належить до ядерної тріади. Наслідки для Росії можуть бути досить неприємними.

Про наслідки для РФ, важливість удару по цій РЛС та його історичній унікальності в етері Апостроф TV розповів головний редактор Defence Express Олег Катков.

Читайте також: Полювання на окупантів: ГУР показало відео нічних ударів по ворожій техніці

Згадавши про те, як дрон ГУР вдарив по радіолокаційній станції "Воронеж М", що розташована в місті Орськ Оренбурзької області, він вказав на те, що безпілотник мав пролетіти на межі максимальної дальності в 1500 км – адже саме така дистанція була максимальною для українських далекобійних дронів-камікадзе.

"До цього була успішна атака по двох російських РЛС під Армавіром, які були найближчими від поточної лінії фронту - близько 430 км", – згадує він.

Стосовно важливості ураження російської РЛС Катков наголошує – "...такий удар по російській РЛС такого класу і на такій відстані відбувається вперше в історії".

"Україна тут зробила таке, чого раніше взагалі не було. Тепер про важливість РЛС такого класу. Важливо розуміти, що загоризонтні РЛС типу "Воронеж" є основою російської системи попередження про ракетний напад, включно з ядерною зброєю, – вказує він, наголосивши на особливій важливості РЛС для росіян: – Такі РЛС входять до ядерної тріади РФ. Коштують вони дорого і будуються в термін близько 4 років".

Крім того, він зауважує на тому, що сама система РЛС під Орськом "дивилася" не в бік України, а в бік КНР. Ось як коментує це головний редактор Defence Express:

"Аналогічно Під Армавіром одна з РЛС дивилася на Туреччину, Балкани і Середземне море, де вона відстежувала можливі пуски міжконтинентальних балістичних ракет із зазначених зон. Частково армовірська РЛС дивилася на Крим. Друга РЛС в Армавірі "дивилася" на Перську затоку та Індію".

З огляду на нанесені ураження Україна, за словами Каткова, "просто вибиває Кремлю "стратегічні очі"". Тому на РФ очікують неприємні наслідки:

"У РФ зараз з'являються істотні проломи в системі попередження про ракетний напад, що створює фактор стратегічної невизначеності та невпевненості для Москви. Противнику зараз доведеться відтягувати свої ППО для того, щоб прикрити такі РЛС та інші важливі об'єкти, які розташовані далеко від лінії фронту".


Нагадаємо, раніше дрони атакували нафтобазу в Орловській області РФ.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни зібрали на одній базі третину боєздатних стратегічних бомбардувальників: супутникові фото

Як спецпідрозділ ГУР штурмував позиції росіян біля Часового Яру: відео, зняте бійцем

Путін не пускає до бункерів своїх двійників: чи знає ГУР про розташування "підземель"