RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Україні створять військову поліцію з широкими повноваженнями: деталі законопроєкту

В Україні пропонують створити Військову поліцію з широкими повноваженнями.

Про це йдеться у законопроекті №6569-д.

Читайте також: У Львові двоє чоловіків пограбували банк: кадри і деталі затримання

Згідно з пояснювальною запискою, Військова поліція під час проведення заходів щодо затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, а також при обставинах, що загрожують життю і здоров'ю людей, буде наділена повноваженнями тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, а також зупиняти та проводити поверхневу перевірку з цією метою транспортні засоби, перевіряти у водіїв документи на право користування та керування ними. Наразі такі повноваження має Військова служба правопорядку. Новим законом вона буде ліквідована протягом 3 місяців.

Крім того, Військова поліція у невідкладних випадках, пов'язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, зможе проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури.

Це нові повноваження, яких наразі Військова служба правопорядку не має.

Також законопроект передбачає, що у разі введення воєнного або надзвичайного стану, Військова поліція бере участь в:

  • боротьбі з ворожими диверсійно-розвідувальними групами на території України;
  • охороні військових об'єктів, військових містечок та їх населення, сприяння його евакуації;
  • відновленні та підтриманні порядку і дисципліни у військових частинах;
  • забезпеченні дотримання особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеженні свободи пересування осіб та руху транспортних засобів тощо (перелік повноважень не є вичерпним).

Військова поліція та її уповноважені посадові особи для забезпечення виконання покладених на них завдань мають право зокрема перевіряти у військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів, в тому числі у військовослужбовців інших військових формувань та правоохоронних органів, а на території військових частин та військових об'єктів також в інших осіб, документи, що посвідчують їх особу, та інші документи, необхідні для з'ясування питань, що належать до компетенції Військової поліції. А також у випадках та на підставах, передбачених законом проводити особистий огляд вищевказаних осіб, огляд речей, що знаходяться при них, транспортних засобів, та вилучати документи та предмети, що є знаряддям або безпосереднім об’єктом правопорушення.

Крім того, ВП зможе:

  • викликати осіб для дачі пояснень у справах про правопорушення, що знаходяться в провадженні Військової поліції;
  • затримувати і тримати військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів, на гауптвахтах Військової поліції;
  • зупиняти для перевірки документів та з’ясування належності до Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту осіб у військовій формі одягу, які мають виражені ознаки психічного розладу, алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння і створюють у зв'язку з цим реальну небезпеку для оточуючих, з негайним повідомленням лікувального закладу або командирів (начальників) військовослужбовців для вирішення питання щодо їх негайного огляду у відповідних лікувальних закладах;
  • зупиняти військові транспортні засоби, у разі порушення їх водіями правил дорожнього руху, за наявності ознак, що свідчать про технічну несправність транспорту або забруднення ним довкілля, або відомостей про те, що він використовується з протиправною метою чи не за призначенням, з метою їх огляду і перевірки у водіїв документів на право користування та керування транспортними засобами, дорожніх листів, відповідності вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам тощо.

Передбачено, що юридичні особи всіх форм власності, у встановленому законами України порядку можуть виділяти транспорт та інші матеріально-технічні засоби, а також виконувати роботи та послуги необхідні для реалізації повноважень Військової поліції.

Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності 30 травня рекомендував до ухвалення за основу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в селі Космач на Івано-Франківщині представники ТЦК зустрілись з громадою для розмови, але вона відбулася на підвищених тонах.

  • Вас також може зацікавити:

На Закарпатті працівники ТЦК схопили водія автобуса, який привіз дитячу збірну на змагання: подробиці скандалу

Із затриманих сформують батальйон: фото і відео рейду ТЦК по спортзалах Ужгорода

Вдарив у щелепу на очах у чоловіка: в Ужгороді нетверезий майор ТЦК напав на жінку, фото