RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Мустафа Найєм оголосив про відставку з посади глави Агентства з відновлення

Мустафа Найєм покидає посаду голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури – серед причин зокрема називає перешкоджання, що не дають можливості ефективно виконувати повноваження.

Про це Мустафа Найєм повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Ситника звільнили з НАЗК: що відомо

У дописі він наголосив на тому, що рішення прийняв самостійно на тлі системних перешкоджань, що "...не дають подальшої можливості ефективно виконувати повноваження".

Він згадує, що ще з листопада 2023 року команда Агентства почала стикатися з протидією, спротивом та створенням штучних перешкод – це стосувалось як питань бюджетування проєктів, так і суттєвого зменшення заробітних плат співробітникам Агенства та інших "бюрократичних аспектів": "...документи…погоджувалися в Уряді місяцями, поверталися по шість-вісім разів з безглуздими зауваженнями, затримувалися по декілька місяців, а деякі не погоджені й досі".

"Зрозуміло, що такі дії рано чи пізно мають спричинити критику нашої команди і невдоволення міжнародних партнерів", – говорить Найєм.

Він також згадує: "Все це було можливо завдяки підтримці Міністерства та міністра, які дозволяли приймати самостійні рішення та досягати результатів, не чекаючи ударів у спину. Із звільненням міністра це стало неможливим, і останнє рішення голови Уряду про скасування моєї офіційної участі у Конференції з відновлення України у Берліні це підтвердило".

Найєм також вказав, що звернувся до "... правоохоронних та контролюючих органів з проханням вжити усіх заходів щодо перевірки законності та прозорості рішень, які приймалися Агентством" – передбачає, що згодом "...будуть намагання переслідувати та дискредитувати нашу роботу у публічній площині".

Про ймовірну причину звільнення також писало видання Bloomberg, зауважуючи, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль заблокував участь голови агентства з реконструкції в міжнародній конференції Ukraine Recovery Conference, яка має відбутися 11-12 червня в Берліні.

Зустріч має на меті мобілізувати міжнародну підтримку для подальшого відновлення країни після спричинених російським вторгненням руйнувань. Bloomberg пише: "Державне агентство з розвитку інфраструктури та реконструкції "не буде присутнє", повідомив в електронному листі голова агентства Мустафа Найєм".

"Прем'єр-міністр особисто відхилив моє прохання про відрядження до Берліна без пояснення причин", - передає видання його цитату. Офіс прем'єр-міністра в свою чергу не відповів на запит про коментар.

Bloomberg зазначає, що "...рішення заблокувати участь Найєма та не призначити постійного міністра може створити враження, що український уряд не розглядає відбудову як нагальну проблему".

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, що Наталія Гуменюк отримала нову посаду.

  • Вас також може зацікавити:

Повернувся з фронту: чим зараз займається скандальний ексочільник Рівненського ТЦК

Безугла перемкнулась на Умєрова: які у неї питання до міністра оборони

З ексголови Верховного суду Князєва зняли електронний браслет