RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Вознесіння Господнє: що треба зробити у велике християнське свято

У четвер, 13 червня, православні християни відзначають Вознесіння Господнє.

Про свято, традиції та прикмети розповідає "Апостроф".

Читайте також: День літнього сонцестояння: коли найдовший день 2024 року

Вознесіння Христа вважається одним з найважливіших церковних свят. Після свого воскресіння Ісус Христос пробув на землі 40 днів, а по закінченню цього періоду зібрав всіх своїх апостолів на горі Елеон, де благословив їх та вознісся на небеса.

Цього дня віряни обов'язково йдуть до церкви на літургію та проводять день в молитвах. Свято завжди випадає на четвер і цього дня немає жодного посту, тому дозволено їсти будь-які страви.

В той же час на свято православна церква забороняє вінчатися, лаятися, відмовляти потребуючим в допомозі. Щасливою прикметою на Вознесіння вважається подати милостиню, зробити пожертву або допомогти незнайомцю на вулиці.

За погодою в це свято пророкують, яким буде літо цього року. Наприклад, гроза або град на Вознесіння віщують поганий урожай. Вважається, що гарна погода на свято протримається до Михайлового дня (8 листопада).

Наші пращури також вірили, що ранкова вознесенська роса цілюща. Вважається, що після Вознесіння вже можна купатися в річках.

У минулі часи за традицією люди випікали обрядове печиво у формі драбинок: вважалося, що буде по чому Ісусові піднятися на небо. Крім печива, готували також пласкі млинці з пшоняного борошна, у деяких регіонах пекли паски. У давнину селяни до цього дня намагалися повністю обсіятися, бо через 10 днів буде Трійця. А оскільки свято припадало на розпал праці в полях, то у Вознесіння потрібно було їсти яйця. Існувала думка, що таким чином можна умилостивити польових духів на добрий врожай.

Раніше ми публікували календар свят та вихідних у червні.

  • Вас може зацікавити:

Русальний тиждень 2024: дата початку і головні заборони

Церковні свята у червні 2024: на які дати випадають великі свята

Захист небес: найсильніші молитви від ворогів, злих людей та ненависті