RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

Українським біженцям у Польщі "уріжуть" допомогу: що зміниться з 1 липня

З 1 липня частина українських біженців у Польщі залишаться без виплат - низку пільг для громадян України, які були змушені залишити свою країну російської агресії, скасують.

Про це йдеться у Законі про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни.

Так, варто зазначити, що в закон було внесено правки, які наразі доопрацьовуються, що дозволяються українським біженцям перебувати на території Польщі до 30 вересня 2025 року. А також можливості замість статусу тимчасового захисту отримати посвідку на тимчасове проживання на три роки за спрощеною процедурою, обов’язку українських дітей навчатися в польських школах з нового навчального року, а також скасовують низку пільг, якими користуються українці.

Зокрема, новоприбулим українським біженцям з 1 липня уже не виплачуватимуть одноразову грошову допомогу в розмірі 300 злотих на особу, яку можна було витратити на оплату житла або купівлю одягу чи взуття, харчів та засобів гігієни.

Читайте також: Допомога від сусіда: Польща сформує підрозділ з українців і відправить на війну

Також, з 24 лютого 2022 року, українці могли претендувати на Допомогу на дітей "Родина 800+" та допомогу "Добрий старт 300+". Тепер по цих програмах очікуються суттєві зміни.

Проєкт передбачає, що право на отримання допомог 800+ та 300+ для дітей шкільного віку залежатиме від відвідування школи на території Польщі. На сьогодні українські діти не зобов'язані навчатися в польських школах, оскільки вони можуть продовжувати освіту в українських школах онлайн.

Варто також відзначити, що відповідне положення закону поки що не є остаточним і буде доопрацьовуватися після публічних консультацій щодо проєкту.

Окрім цього, із закону приберуть норму про допомогу на проживання та харчування "40+". Вона передбачала отримання грошової допомоги людьми, які у своєму житлі приймали переселенців з України та за власні кошти забезпечували їх харчуванням.

Раніше ми писали, що українцям з дітьми у Польщі продовжать виплати за певних умов.
  • Вас може зацікавити: