RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

У Польщі українських біженців чекають нововведення: до чого готуватись батькам школярів

Влада Польщі планує запровадити низку нововведень для українських біженців. Зокрема, пропонують одну з умов для надання права на матеріальну допомогу на дітей - навчання у польських школах.

Про це пише Naszwybir.pl.

Читайте також: Поляк визвірився через допомогу Україні: емоційне відео

Умови надання допомоги на дітей у Польщі

Очікується, що зміни, які прописані у новому законопроєкті, набудуть чинності з 1 липня цього року. Ключова умова - обов'язкове відвідування дітьми польських шкіл.

За словами представника відділу моніторингу і адвокації Українського дому у Варшаві Олександра Пестрикова, влада країни йде на такий крок, адже боїться, що українські діти не вчаться у жодній системі освіти. Українці не ходять у польську школу, а чи проходять онлайн-навчання в українській школі - проконтролювати неможливо. Через це уряд прив’язав отримання соцвиплат зі шкільним обов’язком, щоб таким чином розв’язати проблему відсутності контролю над дітьми.

За документом, інформація про дітей повинна міститися у Системі освітньої інформації (SIO). Тільки так батьки матимуть змогу отримати кошти.

Примітно те, що правила стосуються виключно українських дітей, тобто тих громадян, у кого є дійсний PESEL зі статусом UKR. Норми не стосуватимуться людей, які приїхали в країну до 2022 року чи пізніше, або втратили такий статус.

За проєктом закону, українці зі статусом PESEL UKR матимуть змогу отримати у спрощеному режимі дозвіл на тимчасове проживання - карту CUKR.

"Карта діятиме три роки, а її власник зможе працювати у Польщі та отримувати соціальну допомогу ("Родина 800+") без обов’язку дитини відвідувати саме польські навчальні заклади", - пояснив експерт.

З новою картою CUKR вони зможуть працювати, однак, якщо не буде напису "доступ до ринку праці", то громадяни не зможуть отримувати допомогу "Родина 800+".

Покарання для батьків у Польщі

Як зазначив фахівець, якщо діти не будуть ходити до польських шкіл, то їх почне шукати управління гміни. Батькам надсилатимуть листи та виписуватимуть штрафи. Таким чином держава запустить процес контролю за виконанням шкільного обов’язку, який може загрожувати судом.

Відомо, що набір заявок на допомогу "Родина 800+" у період з 1 червня цього року до 31 травня 2025 року триватиме до 30 червня 2024 року. Батьки, які подадуть заяви, зможуть отримати виплати незалежно від того, чи відвідуватимуть їхні діти школу з 1 вересня цього року. Водночас, наступного року вже не зможуть подати заявку на допомогу на новий період.

Як записати дітей до польських шкіл

Громадянам, які хочуть віддати дитину до школи в Польщі, потрібно влітку або на початку нового навчального року зателефонувати до обраного навчального закладу або особисто відвідати, щоб дізнатися, чи є вільні місця. Йдеться як про початкові, так і середні школи (ліцеї, технікуми та галузеві школи).

Потрібно зібрати такий пакет документів:

  • заяву на прийняття дитини у школу (podanie). У кожній школі своя форма заяви, яку можна знайти на порталі закладу у рубриці "rekrutacja" або "kandydat";
  • табель успішності, свідоцтво про здобуття базової середньої освіти, додаток. Якщо документів нема, то батьки/опікуни дитини мають написати заяву, де підтверджується факт, що дитина завершила клас;
  • номер PESEL (за відсутності можна подати свідоцтво про народження);
  • копії закордонних паспортів дитини та батьків/опікунів;
  • медична довідка, карта щеплень (вимагають не скрізь);
  • два фото (30х42).

Раніше "Апостроф" повідомляв, що раніше ми писали, що діти біженців з України можуть записатися до безплатних вечірніх шкіл у п'яти містах Польщі.

  • Вас також може зацікавити :

Скільки українців залишаться в Чехії назавжди: стала відома цифра

Як українцям оформити дитину в польську школу: список документів

Польща вирішила долю біженців з України: що змінилось