RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

​Де заборонено встановлювати генератори: перелік вимог

Щоб зменшити рівень шуму від працюючого генератора, треба використовувати спеціальні шумозахисні екрани. Також варто відвести якнайдалі вихлопні гази за допомогою гнучких шлангів і тримати поряд вогнегасник.

Про те, де не можна встановлювати генератори, розповів генеральний директор Центру громадського здоров'я Михайло Росада в ефірі телемарафону "Єдині новини" 18 червня.

Він підтвердив, що відповідно до роз’яснення Міністерства охорони здоров'я, власників генераторів не штрафуватимуть за перевищення рівня шуму від працюючих генераторів під час аварійних відключень світла. Адже санітарно-гігієнічні норми щодо рівні шуму не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій.

Що стосується випарів від роботи дизельних і бензинових генераторів, то за словами, Михайла Росади, їхній вплив на людину можна мінімізувати дотриманням правил розташування генераторів.

"І вихлопні газі, і випари від палива – дизелю чи бензину – є дуже токсичними і шкідливими для людей. І чадний газ, і оксиди вуглецю, оксиди азоту і безліч інших неприємностей виділяються в повітря при роботі генератору. Але цьому можна запобігти, по-перше, дотримуючись інструкції виробника генератора, тобто ніколи не ставити генератор в закритих приміщеннях. Ставити в добре провітрюваних місцях подалі від осель не менше 6 метрів. Коли відкрита ділянка та гарно провітрювана територія їхній вплив – приблизно як вплив від працюючого автомобіля", — розповів генеральний директор Центру громадського здоров'я.

Водночас, за його словами, у закритому приміщенні робота генератора може призвести до дуже тяжких насідків, тому є чіткі вимоги їх використання.

"Зовсім не можна встановлювати генератори в закритих, невентильованих приміщеннях, не можна встановлювати ближче ніж за 6 метрів до людських осель – це заборонено. Безперечно, не можна встановлювати генератори там, де близько зберігаються паливно-мастильні матеріали з точки зору пожежної безпеки. Всі інші місця, враховуючи надзвичайну ситуацію, в якій живе вся країна, більш-менш прийнятні", — заявив Росада.

За його словами, генератори потрібно встановлювати на вулиці та бажано екранувати спеціальними шумозахисними екранами, щоб мінімізувати його вплив на комфорт мешканців. Також варто максимально відвести вихлопні газі за допомогою гнучких шлангів. Крім того, має бути поруч вогнегасник, адже при роботі нагрівається вихлопна система генератора.

"За умови, коли можна генератор відключити — відключайте. Використовуйте тільки в надзвичайних ситуаціях. Бажано, щоб він не працював увесь день", — наголосив Росада.

Читайте також: Енергетики б'ють на сполох: що чекає на українців взимку