RU  UA  EN

Понеділок, 1 липня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 липня

Всі новини

З російського полону повернули ще 10 українців - серед них священники і заступник голови Меджлісу

У п'ятницю, 28 червня, у рамках 53-го обміну полоненими до України з російської неволі повернулось ще 10 цивільних громадян.

Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Список звільнених:

Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у вересні 2021 році та незаконно засуджений окупаційним судом до 17 років позбавлення волі.

Олена Пех, мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею, яку окупанти з 2018 року тримали в ув’язненні.

Валерій Матюшенко, підприємець, затриманий окупаційними військами на Донеччині ще у липні 2017 року, згодом незаконно ув’язнений до 10 років позбавлення волі.

Богдан Гелета та Іван Левицький – священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам.

Микола Швець, уродженець окупованого Криму, затриманий в Білорусі за звинуваченням у підриві російського літака А-50 в Мачулищах 26 лютого 2023 року.

Наталія Захаренко, зникла у липні 2023 року дорогою до Мозиря, де живе її сестра. Згодом стало відомо, що її схопили й засудили до дев’яти років колонії за звинуваченням у "шпигунстві".

Павло Купрієнко, був засуджений у Білорусі 9 березня 2023 року за так звану "агентурну діяльність" до 7 років колонії в умовах посиленого режиму.

Катерина Брюханова, затримана у липні 2023 року під час проходження білоруського кордону та помістили в білоруське СІЗО. У її телефоні виявили, що 30 березня 2022 року вона відправила 2 відео пересування російської військової техніки під Мінськом в білоруське незалежне медіа. Катерину звинуватили в "сприянні екстремістській діяльності".

Людмила Гончаренко, засуджена в Білорусі 19 грудня 2023 року "за агентурну діяльність".

"Всього в рамках 53-го обміну вдалося повернути додому 100 українських громадян. Загалом з російської неволі вже звільнено 3310 українців", - зазначили у Координаційному штабі.

Світлинами зі звільненими з полону поділився омбудсмен Дмитро Лубінець:

Як повідомляв "Апостроф", 31 травня Україна змогла повернути з ворожого полону 75 військових та цивільних.