RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Суспільство

Працівники ТЦК створили злочинну організацію в Києві

ДБР завершило досудове розслідування за фактом схеми масштабного ухилення від мобілізації за участю особового складу військкоматів Києва та області, а також спільників з інших регіонів України.

Про це розповіли в пресслужбі ДБР.

Організував оборудку колишній начальник Київського обласного військового комісаріату, який вийшов на пенсію, проте зберіг необхідні зв’язки.

Він долучив до "бізнесу" свого сина, колишню дружину, начальника третього відділу Бучанського РТЦК та СП, голову ВЛК Макарівського району, колишнього працівника Київського обласного військкомату, працівника правоохоронного органу та двох цивільних осіб.

Організатори чітко продумали структуру злочинної групи. Одна частина відповідала за відбір клієнтів, інша – за незаконне оформлення документів. Представники обох "гілок" не перетиналися в конспіративних цілях.

Учасники злочинної організації в довідках ВЛК та військово-облікових документах записували недостовірні відомості про зняття з обліку чоловіків на підставі непридатності до військової служби за станом здоров’я. Учасники групи також надавали поради та інструкції "клієнтам"про те, де краще перетинати кордон.

Вартість "послуги" складала 6-10 тисяч доларів США з однієї особи залежно від стартового пакета документів. ДБР задокументовано 11 епізодів видачі підроблених документів.

Шестеро фігурантів оборудки обвинувачуються в участі в злочинній організації, сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон, пособництві в ухиленні від призову. Також троє з вказаних осіб додаткового обвинувачуються в одержанні неправомірної вигоди (ч.ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 332, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 28 ч. 1 ст. 32 ст. 336 КК України).

Ще двох учасників оборудки обвинувачують у підбуренні до вчинення кримінального правопорушення та участі у злочинній організації (ч. 4 ст. 27 ч. 2 ст. 255 КК України).